Vad är Quantum Computing?

Quantum computing är en ny metod för datorer med en hypotetisk dator som kan bearbeta hastigheter omöjligt med traditionella datorer. Även om de tidigaste kvantdatorer har byggts, när praktisk quantum räknemaskiner kom ut på marknaden kommer de att revolutionera en hel industri. Måste dock betydande framsteg göras innan kvantdatorer har en mainstream användning.

Quantum datorer fungerar genom att kunna göra flera beräkningar på en gång. Traditionella computing verk genom att endast en beräkning åt gången. Medan traditionella maskiner gör dessa beräkningar på en imponerande hastighet, bara gör en i taget begränsar deras kapacitet. Kvantdatorer har inga sådana begränsningar och kan göra flera beräkningar lika snabbt eller snabbare än traditionella datorer.

Även om detta kanske inte låter som ett stort framsteg, förmågan att göra flera beräkningar på en gång kan göra stor skillnad i kvantmekaniska beräkningar. I själva verket kunde kvantdatorer göra dagens superdatorer ser ut som leksaker för barn. I själva verket har quantum computing det möjlighet att göra datorer med sin teknik miljontals gånger mer kraftfull än dagens mest kraftfulla datorer.

Nyckeln till quantum computing är qubit. Qubits är annorlunda än traditionella bitar, som endast kan hålla ett värde på 0 eller 1, allmänt känd som binär till datoranvändare. Istället för att vara det ena eller det andra, kan qubits hålla ett värde av både 0 och 1, samt alla värden mellan 0 och 1. Qubits är mycket små fastigheter, görs av atomer, joner, fotoner eller elektroner.

Eftersom kvantmekaniska beräkningar använder så små instrument som att lagra information, kan data bli lätt skadad. För att göra quantum computing praktiska, ett effektivt sätt måste utformas för att stabilisera qubits så att deras värden inte kommer att förändras under normala omständigheter. Om värdet inte ändras, kommer det att vara till 0 eller 1. Detta gör en qubit inte effektivare än en traditionell lite.

Även om kapaciteten hos kvantmekaniska datorer är spännande, kan begreppet också vara farligt. En praktisk kvantdator, om den föll i fel händer, kan vara en mycket farlig utrustning. På grund av att kvantdatorer kan bearbeta många beräkningar och arbetar med mycket stora tal, skulle de kunna koden och avkoda information mycket snabbt. I själva verket skulle dagens krypteringsmetoder inte vara något problem för en kvantdator. Detta skulle sätta mycket känslig information riskerar att hacka för ett antal skändlig ändamål.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.