Vad är Ogg filformat?

ogg-formatet är en öppen standard container format som används för att tillhandahålla effektivare streaming och högre kvalitet presentation. Den används normalt för att koda innehållet finns fritt tillgängliga på Internet för att förbättra direktuppspelning kvaliteten på innehållet. Xiph. Org Foundation tillsammans specifikationerna för den öppna standarden hoppas kunna skapa ett patent fri metod för kodning media. När du använder ogg-format, en anständig samplingshastighet är ungefär 96kbits är ett 96kbit ogg fil kan jämföras med en 160kbit MP3-fil. Den komprimering är mycket bättre, vilket gör att mindre filstorlekar och bättre filer kvalitet.

Ljudet finns inom ogg-filer rent lagras i filen. I ogg-formatet är en behållare fil för själva ljudet kodas. Detta gör att ljud kan komprimeras och manipulerat använda mindre overhead när streaming. Ansökningar kan sedan avkoda den information som lagras i ogg-filer och spela upp dem precis som filer formaterade i andra mer vanliga filformat.

De mest populära och framgångsrika av Xiph. Org stiftelser format är Vorbis, en kodare för att konkurrera med till exempel MP3-och AAC-filer. De arbetar också med att skapa ett patent gratis video format i stil med MPEG. Patent fri audio-och videoformat för material på Internet, i likhet med ogg-format, kommer att göra det lättare för konsumenter och allmänna Internetanvändare att streama innehåll de skapar med mindre overhead och i framtiden, färre frågor i samband med programvara som kommer att använda formatet.

Idag finns det några vanliga spelare som kommer att acceptera ogg-format, t. ex. iTunes, iMovie, QuickTime och Windows Media Player. Dessa spelare kommer att kräva en gratis codec, en uppsättning filer som erkänner ytterligare formatering typer att ladda ned för att använda ogg-format. The Free Software Foundation (FSF) har också en gratis ogg spelare filformat från deras hemsida.

Så sent som 2007 började FSF en online-kampanj för att använda Vorbis ljud-och ogg-filer som ett alternativ till MP3 musikfiler. Fördelen här skulle vara att Vorbis är laglig och gratis för alla att använda. De har också skapat ett märke som kan laddas ner för användning på bloggar och andra webbplatser för att stödja rörelsen.

Även om många spelare, både bärbara och mjukvarubaserade, kommer sannolikt att hålla sig till AAC och MP3-format under en längre tid är ogg-format här för att stanna. Mängden fri och community driven stöd för projektet genereras av FSF och Xiph. Org är ett enastående bevis på hur Internet-samfundet lever på att hålla dessa saker i händerna på användarna. Med införandet av koden för att stödja ogg-formatet i många av dagens mest populära musikspelare, det finns ingen brist på sätt att använda fritt format.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.