Vad är Dual Core-teknik?

Dual core-teknologi hänvisar till två olika mikroprocessorer på en enda gjuten chip. Detta är i huvudsak två databehandling enheter (processorer) i ett. Fördelen med en dual-core chip är att uppgifter kan utföras parallellt strömmar, minska handläggningstiden. Detta kallas tråd-nivå parallellism (TLP) .

TLP är också möjligt på moderkort som kan rymma två olika CPU dör. När TLP sker i en enda CPU med dual core-teknik, kallas det chip-nivå multiprocessing (CLM) .

I dual core processorer, har varje mikroprocessor i allmänhet sin egen ombord cache, så kallade nivå 1 (L1) cache. L1 cache förbättrar påtagligt systemets prestanda, eftersom det är mycket snabbare att använda sig av chip cache än att använda RAM-minne (RAM). L1 cache är tillgänglig på mikroprocessor hastigheter.

Dual core chips också vanligt inslag sekundär delad cache på processorn, som kallas nivå 2 (L2) . Moderkort kan också ha en cache chip som utsetts till Level 3 (L3) cache. Även snabbare än RAM, är L3-cache långsammare än cache inbyggd i dual-core chip.

Dual core-tekniken har fördelar jämfört med dubbla kärnor eller två kärnor. Dessa senare villkor hänvisar till två oberoende processorer är installerade på samma moderkort. Dual core chips tar mindre fastigheter på moderkortet, har större cachekoherens, och förbrukar mindre ström än två oberoende processorer. Men dual core-tekniken har också nackdelar.

För programvara för att dra nytta av dual core arkitektur, skall det skrivas att utnyttja parallella gängor. Annars programmets funktioner i single-core-läge, med bara en dataström eller någon av de inbyggda mikroprocessorer. Tyvärr kodar för TLP är ganska intensiv, som mellanläggspapper delade data kan skapa fel och dålig prestanda. På grund av dessa och andra frågor, inte ge en dubbelkärnig processor inte dubbla hastigheten av en single-core processor, men det finns ett kraftigt förbättrade resultat under optimala förhållanden. Slutligen dubbla kärnor chips går varmare än deras single-core kusiner.

Oavsett om en dubbelkärnig processor är rätt för dig beror på vad du tänker använda din dator. Om de program du regelbundet behöver är konstruerade för TLP, så kan du dra stor nytta av en dual-core chip. Om inte kan du vara bättre betjänt av en high-end single-core CPU.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.