Vad är Baby Duck syndrom?

Baby Duck syndrom är en term som används för att hänvisa till den tendens datoranvändare att föredra de system som de lär sig på och att avvisa den okända. Förutom gäller för operativsystem, Baby Duck syndrom gäller programvara, tangentbordslayouter, och annan elektronik. Detta begrepp har en stabil grund i psykologi, som många människor har ett känt för att behålla status quo, snarare än att utforska nya möjligheter.

Denna tekniska termen är en hänvisning till det arbete som utförs av Konrad Lorenz, en psykolog som faktiskt studerat gäss, inte ankor, trots att hans arbete kan generaliseras till ankor. Han lärde sig att när fågelungar kläcks, de "avtryck" på vilken rörliga sak som de först ser, oavsett om det där är en förälder. Lorenz fick känt flera kullar av gässlingar att sätta sin prägel på honom, och det finns några charmiga fotografier av Lorenz undervisa unga gäss simma, äta och utföra andra uppgifter.

Precis som baby fåglar, människor tydligen förlag på vilken teknik de utsätts för först. Någon som lär sig använda ett Linux operativsystem, till exempel, kommer vanligtvis avvisa alternativa operativsystem, ibland även andra versioner av Linux. Likaså någon som lärt sig att skriva i Microsoft Word kan kämpa med WordPerfect, ett mycket liknande program, och folk vana vid QWERTY-tangentbordet ogillar DVORAK layouten.

En del har föreslagit att Baby Duck syndrom kan skada datoranvändare, eftersom det hämmar deras intresse för att utforska alternativ. Det kan vara mycket svårt att omvandla människor till nya program, system och utrustning som kan bli ett allvarligt handikapp. En Windows-användare, till exempel, skulle kunna lida i en arbetsplats som använder Mac utrustning. Baby Duck syndrom bidrar också till mycket som vanor datoranvändning, vilket gör det svårt för människor att bryta sig ut ur lådan, även när ett nytt system eller en programvara som kan vara bättre anpassade till deras behov.

Ett sätt att minska Baby Duck syndrom är att undersöka flera alternativ på en gång. Folk precis har börjat med ljud redigering, till exempel, kan prova flera ljudredigering program så att de inte avtryck på någon viss version, vilket ger varje program en chans. Andra datoranvändare helt enkelt föreslå pressa sig för att övervinna Baby Duck syndrom, med främmande och nya saker under en längre tidsperiod för att se om de kan komma över sin första känsla av motvilja.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.