Vad är multifaktor-autentisering?

multifaktor-autentisering är en online trygghet som sysselsätter flera olika former av kontroll innan åtkomst till säkrade information. Funktionen för multifaktor-autentisering är väldigt likt enda faktor autentisering, men med en mycket viktig skillnad. Enskild faktor autentisering inbegriper oftast inget annat än att ange ett giltigt användar-ID och tillhörande lösenord. Multifaktor-autentisering kommer att omfatta användning av båda dessa former av identifikation, men också kräva att ytterligare bevis.

En av de vanligaste formerna av multifaktor-autentisering kallas två-faktor autentisering. Med det här programmet kommer slutanvändaren börja tillgång processen genom att skriva in vanliga användar-ID och ett lösenord. I stället för att få omedelbar tillgång till ansökan kommer användaren då ombedd att ange eller bekräfta någon annan typ av data för att kontrollera identiteten. Denna andra nivå av säkerhet kan vara så enkelt som att ange vad som är känt som ett PassMark, ofta bekräftar att en bild med anknytning till användaren visas. I vissa fall kan PassMark vara i form av en säkerhetsfråga som fastställdes när inloggningsuppgifter först skapades.

multifaktor-autentisering eller MFA kan också fungera i offline-miljöer också. Till exempel tillgång till en säker byggnad kan erhållas genom att först skriva ett numeriskt lösenord och sedan lämna in till någon form av biometrisk kontroll. Kontrollen kan innebära att man med en sensor att scanna fingeravtryck från de enskilda försöker ta sig in i utrymmet. Om fingeravtryck matchar bilden på filen och i samband med lösenord, är entrén beviljas. Tillsammans med fingret scanning, kan biometriska kontrollen utföras med hjälp av röstigenkänning, en genomsökning i ögat, eller ens en ansiktsbehandling scan.

Behovet av multifaktor-autentisering har blivit allt viktigare eftersom fler människor genomföra transaktioner online, och som kriminalitet har gjort det klokt att säkra kontorsbyggnader så att endast behörig personal får komma in. Medan vissa människor kan bli otålig på den extra steg innan de kan få tillgång till bankkonton eller ange de kontorslokaler, med hjälp av ett säkerhetssystem som multifaktor-autentisering räcker långt i kampen för att förhindra identitetsstöld och hålla människor säkra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.