Vad är ett trådlöst hemmanätverk?

Ett trådlöst hemnätverk är vanligtvis ett system som tillåter datorer att kommunicera med varandra och ofta med Internet. Dessa system är unika bland hemnätverk hårdvara eftersom de använder radiovågor för att överföra signaler från dator till dator, i motsats till vissa nätverk som använder kablar. Dessutom är de ofta enkla att installera. Hög efterfrågan och förbättrad teknik har gjort denna typ av nätverk överkomliga för många.

Många privatpersoner installerar datanät, även kallad Local Area Network (LAN), i sina hem för att tillåta datorer att kommunicera med varandra , samt med skrivare, skannrar och annan teknik. Dessa nätverk kan ofta flera datorer att komma åt en enda Internetanslutning. Vissa nätverk kombinerar både trådlösa och trådbundna nätverk, beroende på kapacitet datorer, skrivare och annan hårdvara i nätverket.

Trådlösa nät kan persondatorer tillgång till nätverket utan användning av ledningar och kablar mellan dem. Detta gör ofta för rörlighet och flexibilitet i datoranvändning. En möjlig nackdel med ett trådlöst nätverk är att radiosignaler kan försvagas av fysiska hinder som väggar. Detta innebär ofta att trådlösa signaler kan inte nå alla områden i ett hem.

För det mesta bygger ett trådlöst hemmanätverk på två huvudsakliga typer av maskinvara, den trådlösa routern och det trådlösa nätverkskortet. Routern lägger vanligen till en hemmets höghastighetsuppkoppling till internet punkt, till exempel ett kabelmodem. Det bör då sända modemets signaler trådlöst till hemmets datorer. Routern kan även låta varje dator till nätverket med de andra i sitt trådlösa räckvidden.

Det finns normer för särskilda radiofrekvenser som släpps ut från trådlösa routrar. Den typiska standard kallas 802,11, uppkallad efter den organisation som skapades standarden. Nästan alla trådlösa routrar överensstämmer med 802,11, men vissa system har ändrats för att möjliggöra högre bandbredd, och för att möjliggöra fler datorer att ansluta till ett trådlöst hemmanätverk samtidigt.

Varje dator ansluten till ett trådlöst hemnätverk bör ha ett trådlöst nätverkskort, som även kallas ett nätverkskort (NIC). Dessa kort fungerar som trådlös mottagare för varje dator i nätverket. De adaptrar tillåter datorer att kommunicera med routern.

Många nya datorer levereras med dessa trådlösa mottagare standard från fabriken. Om en dator inte har en adapter ombord kan användare installera ett kort själv. Det finns versioner av dessa eftermarknaden kort för både stationära och bärbara datorer.

En person kan önska att kryptera sin trådlösa hemnätverk så att obehöriga datorer kan inte komma in i nätet, vanligtvis genom routern. Det finns ett par anledningar till detta säkerhetsåtgärd. För det första får utanför datorer kan använda Internet bandbredd utan att betala för det, vilket lämnar mindre tillgängligheten för hemanvändare. För det andra kan externa datorer få tillgång till personlig information på nätet datorer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.