Vad är ett grafiskt användargränssnitt?

Under många år var programmering språk kommando uteslutande linje som drivs. Denna begränsade användare att personer som hade ett arbete kunskaper i språket så att de kunde fråga kryptiska kommandon för att manipulera data. Ett grafiskt användargränssnitt (GUI) är som en fasad för ett programmeringsspråk. Det skapar en grafisk representation av ett skrivbord stil miljö med ikoner och menyer som representerar objekt och kommandon. Användaren kan peka och klicka för att manipulera data och program, utan att någonsin veta den underliggande språket eller ett enda kommando.

Den som var gammal nog under 1980-talet vara medvetna om datorn revolutionen, minns ingen tvekan framgång för Apple ® Macintosh ®-dator med den revolutionerande grafiskt användargränssnitt och mus. Detta var den första kommersiellt framgångsrika, prisvärd dator som alla kan använda, programmeringskunskaper krävs inte. Microsoft ® följde snabbt med Windows ® operativsystem och ingen såg sig tillbaka. Det grafiska användargränssnittet var inte bara effektiv och enkel, men kul också.

Medan Apple och Microsoft tog GUI in i våra hem, var de inte ansvariga för att ha uppfunnit den första grafiska användargränssnittet. Mellan 1965-1968 Doug Engelbart, med Stanford Research Institute vid den tiden, fick tillsammans med några kollegor för att skapa ett fönster stil hypertext miljö utökades genom uppfinningen av en liten tre-knappars gizmo som skulle tillåta en användare att peka och klicka på objekt i fönstret. Den Gizmo, med sina button-ögon, näsa och elektriska "svans" liknade en mus, och så att enheten fick sitt namn. Engelbart inspiration för GUI kom delvis från idéer föreslagna trettio år tidigare av lovordade amerikansk ingenjör, Vannevar Bush, i sitt 1945 publicerade dokument om "Memex" system.

Xerox ® Corporation utvecklat två datorer med ett grafiskt användargränssnitt och mus, modellerade efter Engelbart arbete. Alto, och The Star, det sistnämnda släpptes 1981 för allmänheten. Datorn var dyr och hårdvara otillräckliga i förhållande till behoven i operativsystemet. Även om det bara säljs en rapporterade 25. 000 enheter, är det tänkt att vara åtminstone delvis ansvarig för inspirerande Steve Jobs (Apple grundare), och Bill Gates (Microsofts grundare) att driva sin utveckling team för att skapa en Macintosh och Windows operativsystem.

Eftersom det grafiska användargränssnittet är det första en användare ser när ett program öppnas, utforma ett visuellt tilltalande gränssnitt kan räcka långt mot att skapa vädja om ett program. Men den viktigaste faktorn huruvida GUI är intuitivt att använda. Alla som har en viss erfarenhet med hjälp av programvara ska kunna hitta grundläggande funktioner i ett okänt program utan att rådfråga en manual, hitta menyer, verktyg och alternativ där den förväntade. Avancerad eller egna funktioner bör integreras på ett sätt som är meningsfullt för användaren så det är inte ett arbete att komma ihåg hur man kommer åt och använda dem. En flashiga GUI tar bara ett program så länge. Om det grafiska användargränssnittet finns inte intuitivt och effektivt utformad, är programvaran inte sannolikt att bli mycket populära.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.