Vad är en peer-to-peer-nätverk?

En peer to peer nätverk eller P2P, möjliggör kommunikation mellan flera nätverk utan åtkomst till ett centralt nätverk. Termen används vanligen för datorer att dela filer mellan varandra. Till exempel en person som laddar ner en låt på ett peer to peer nätverk skulle hämta delar av låten från olika datorer samtidigt, medan andra att ladda ner låten skulle hämta bitar från personens dator samtidigt.

Det finns flera fördelar med att använda en peer-to-peer-nätverk. Om alla dessa hämtar hämtar från en enda källa kan källan krascha och all nedladdning kommer att gå. Med ett peer to peer-nätverk, men om en går ner, kommer nedladdningen att fortsätta från en annan dator som har filen. Det ger också flera personer att både ladda upp och ner samma fil samtidigt. I en traditionell installation med bara en central server, skulle servern ladda upp och de datorer som skulle hämta, processen kunde inte springa åt andra hållet eftersom den kan i en peer-to-peer-nätverk.

En annan fördel av P2P-nätverket är att deltagarna levererar nödvändiga resurser, såsom bandbredd. Eftersom alla deltar, desto fler människor som dyker upp, desto mer resurser finns. Istället för att överföringen eller processen långsammare eftersom fler människor ansluter, kommer hastigheten stanna den samma och kan även öka i hastighet. En central server kan inte göra detta. Om en person är dataöverföring en låt från en annan person, när fler människor med låten ansluter sig, kommer nedladdningen går snabbare eftersom den har mer resurser att dra från.

Nackdelar existerar i ett P2P nätverk, dock. Även om det gör det möjligt att snabbare ladda ner och dela det förutsätter också en stor mängd bandbredd för att stödja fildelning mellan nätverk. Eftersom tekniken fortsätter att avancera, P2P delning kommer att vara möjligt utan att använda en så stor mängd bandbredd. Den andra nackdelen är möjligheten att ladda ner eller ta emot skadliga filer via nätverket. Eftersom den person som hämtar ansluter till flera källor, kan en av källorna har en liten bit kod som överförs till flera av de hämta datorer som är avsett att skada datorn eller filen laddas ned.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.