Vad är en ergonomisk dator?

En ergonomisk dator är en dator består av ergonomiskt utformade delar och tillbehör, såsom ett ergonomiskt tangentbord, bildskärm och mus. En ergonomisk dator är också vanligen stöds av en ergonomisk arbetsstation, som inkluderar ett ergonomiskt utformat dator skrivbord och stol. Den ergonomiska datorn har blivit ett begrepp ännu viktigare i det nya millenniet, som datorer har flyttat in i de flesta hem och arbetsplatser. Därför har några av konsekvenserna av att använda icke-ergonomiska och arbetsstationer under en längre tid, särskilt belastningsskador, blir en arbetsmiljöfrågor oro under det senaste årtiondet.

Till skillnad från den typiska platta tangentbord, kan ett ergonomiskt tangentbord inkludera olika sluttande avsnitt som är utformade för att passa handleden och konturer finger och minimera belastningen på muskler och senor för att förhindra karpaltunnelsyndrom. Andra ergonomiska tangentbord delas upp i separata delar, som kan flyttas runt för att passa användarens hand position med minimal ansträngning. Ergonomiska tangentbord på marknaden inkluderar: Kinesis Freestyle ™ tangentbordet, Maltron tangentbord, Apple Justerbar tangentbord, Microsoft Natural Keyboard och Key Tronic tangentbordet.

Ergonomisk bildskärmar eller ergonomiska datorskärmar kan platta skärmar som är monterade på ett justerbart stativ, så att användaren kan vrida skärmen i någon riktning. Detta svängbar åtgärd gör det möjligt för användaren att justera skärmen så att den är parallell med ögon och tillräckligt långt bort (vid en rekommenderad armlängds avstånd) för att minimera ögon och hals påfrestningar. Andra monitorer anses vara ergonomiska omfatta dem som kommer med en anti-blänk filter, som syftar till att minska huvudvärk orsakad av överansträngning av ögonen.

Till skillnad från de något avrundade formen av en traditionell datormus, en ergonomisk datormus kan komma i en mängd olika former, oftast med mer uttalade spår att verkligen passa formen av handen. En ergonomisk mus kan likna en "joystick" som används för spel, eller ens en penna. Mest ergonomiska möss finns också trådlöst, för att minimera potentiella handleden belastning genom restriktiva trådar.

Ergonomiskt utformade skrivbordstillbehör kan även biläggas en ergonomisk dator. Dessa tillbehör är gel "handled rycker" som släpps under tangentbordet, samt utbyggnad eller "artikulera" tangentbord brickor som placeras på en behaglig nivå något lägre än datorskärmen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.