Vad är en Online kortregister?

om 800 CE första bibliotekskatalogen utvecklades för Visdomens hus i nuvarande Irak. Sedan dess och särskilt med lätthet att publicera böcker som senare kom har de flesta biblioteken måste hitta sätt att hyllor böcker, och ge människor som ville kolla upp dem ett sätt att söka för dem. Under flera år har någon form av kortregister som används så att människor kan söka, vanligtvis efter författare eller titel. Idag är kortkataloger vanligtvis ersättas med dataterminaler där människor kan söka, och dessa sökningar får inte begränsas till vad som finns i ett bibliotek, utan många kan använda en online-kortregister att bredda tillgången till material tillgängligt lokalt.

Ett antal typer av online kortregister kan vara tillgängliga för människor, och vad som finns kan beror på de biblioteket. Många offentliga bibliotek som betjänar samhällen har sökbara webbplatser som kan nås från hemmet, om man har ett lånekort som används som en kod. Bibliotek som har flera filialer kan ge människor möjlighet att söka i alla grenar på en gång, och platsen för alla böcker finns kan noteras i resultaten katalog sökning. Ibland om människor letar efter en viss bok, måste de söka varje online kortregister separat per gren.

Sedan söker kan ibland göras hemifrån, via ett biblioteks hemsida, kan det finnas mer funktionalitet. Beroende på online kortregister, kanske folk att kunna beställa böcker via fjärrlån, om de inte är tillgängliga på ett lokalt bibliotek. Antalet bibliotek som kan delta i alla fjärrlån varierar mycket. Vissa bibliotek kommer endast handel böcker med andra branscher.

Andra bibliotek, framför allt universitetsbiblioteken, kan ha ett mycket större nät. Antingen på skolan eller hemma kan eleverna använda onlinetjänsten kortregister att låna böcker från college bibliotek över hela landet. Detta kan kraftigt förändra i vilken grad eleverna har möjlighet att grundligt forskningsämnen. Skolor med dålig bibliotek kan ha möjlighet att komplettera elevernas behov genom att erbjuda deltagande i fjärrlån. Även om det kan ta några veckor att få en bok som behövs, kan detta vara ett bra sätt för studenter att hitta vad de behöver. Vissa bibliotek utlåning program finns också för tidskrifter, även om det kan vara en kopiering avgift i samband med denna.

En sak som är gemensam för de flesta online-program kortregister är att människor måste gå igenom eller vara medlemmar i ett bibliotek för att delta. Det är vanligtvis omöjligt att låna en bok från "någonstans. " När dessa program på plats, är boken som behövs skickas till biblioteket som en person är medlem eller deltagare, och det skulle vara tillbaka till samma bibliotek. Olika regler kan gälla om längd kassan och mycket branta böter kan uppstå om boken inte återlämnas i perfekt form.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.