Vad är en Läge-Baserat Tjänst?

En plats-baserade tjänsten är en tjänst på en mobiltelefon eller annan mobil enhet som är beroende på var enheten. Ett klassiskt exempel på en plats-baserade tjänsten är ett övervakningsprogram som används av föräldrar att följa deras tonåringar med föräldrar som arbetar under antagandet att deras barn inte kan vara långt från sina telefoner. Antalet platsbaserade tjänster tillgängliga fördubblades mellan 2008 och 202c illustrerar ett språng i konsumenternas intresse för sådana tjänster och öka tilliten till sådana tjänster.

Med ett läge-baserat tjänst har enheten sin plats, och denna information används för att generera annan användbar information för användaren. Till exempel kan en pendlare ha en plats trafik-alert service, vilket tyder på användaren när det finns störningar i trafiken framåt, och föreslår alternativa rutter för att undvika dessa avbrott. Likaså är positionsbaserade tjänster används av vissa offentliga transit myndigheter, en användare kan logga in och se var nästa buss, tåg eller båt är och när den kommer att anlända.

Läge-baserade tjänster kan också användas för att lokalisera vänner som har prenumererat på sådana tjänster, eller att generera en lista av tjänster inom ett område som kan vara användbara. Till exempel kan någon fråga en mobil enhet att spotta ut en lista över restauranger inom ett visst område, eller att flagga kemtvättar, bokhandlar, eller andra typer av anläggningar. Tjänsten kan nät med ett program som ger recensioner, samt gör det möjligt för en användare att snabbt bläddra igenom för att hitta den bästa och närmaste.

LBS, till geografiskt baserad tjänst är känd, kan förlängas till en mängd olika användningsområden. Mobiltelefon leverantörer ständigt pressas att rulla ut nya tjänster och en leverantör som underlåter att erbjuda positionsbaserade tjänster kan befinna sig förlora marknadsandelar. Konsumenterna börjat betrakta sådana tjänster som standard i 2008, söka upp leverantörer som erbjöd ett antal alternativ.

Vissa sekretessfrågor har framförts om användningen av positionsbaserade tjänster. Om ett telefonnummer kan spåra sin egen plats och ger dig information om dess placering, data detta skulle förmodligen kunna användas i en mängd olika sätt, av vilka vissa människor kan vara obekväma med. På den lägre delen av skalan, personer som registrerar sig för program som relä sin plats till vänner kan hitta tjänster påträngande, och tonåringar som spåras via telefon ofta uttrycker en känsla av kränkning. I ett mer oroande rike, kunde en av lokaliseringsbaserade tjänster användas för att leverera riktad reklam, för att spåra data om användare av personlig utrustning, och i andra verksamheter där människor inte kan finna acceptabelt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.