Vad är en Dual Core processor?

En dubbelkärnig processor är en processor med två separata kärnor på samma die, alla har sin egen cache. Det motsvarar att få två mikroprocessorer i en.

I en single-core eller traditionella processor processorn matas strängar av anvisningar måste ordning, utföra, sedan selektivt lagra i sitt cacheminne för snabb hämtning. När data utanför cachen krävs, hämtas den genom systemet bussen från Random Access Memory (RAM) eller från lagringsenheter. Åtkomst till dessa bromsar prestanda med den högsta hastigheten bussen, RAM-minne eller lagringsenhet tillåter, vilket är mycket långsammare än hastigheten på CPU. Situationen förvärras när multi-tasking. I detta fall processorn måste växla fram och tillbaka mellan två eller flera uppsättningar av dataströmmar och program. CPU-resurser är uttömda och prestanda blir lidande.

I en dubbelkärnig processor varje kärna hanterar inkommande data strängar samtidigt för att förbättra effektiviteten. Precis som två huvuden är bättre än en, så är två händer. Nu när en är verkställande andra kan få tillgång till systembussen eller utför sin egen kod. Till detta gynnsamt scenario, både AMD och Intels dual-core flaggskepp är 64-bitars.

För att kunna använda en dubbelkärnig processor, måste operativsystemet kunna känna igen multi-threading och mjukvaran måste ha samtidig multi-threading teknik (SMT) skrivas in sin kod. SMT gör parallellt multi-threading vari kärnor serveras flertrådade instruktioner parallellt. Utan SMT programvaran känner bara igen en kärna. Adobe Photoshop är ett exempel på SMT-medveten programvara. SMT används också med multi-processor system som är gemensamma för servrar.

En dubbelkärnig processor skiljer sig från en multi-processor system. I det senare finns det två separata processorer med egna medel. I det förstnämnda är resurser som delas och borrkärnorna är bosatta på samma chip. En multi-processor är snabbare än ett system med en dubbelkärnig processor, medan en dual core är snabbare än en single-core system, allt annat lika.

Ett attraktivt värde dubbelkärniga processorer är att de inte kräver ett nytt moderkort, men kan användas i befintliga kort som har rätt fattning. För den genomsnittlige användaren skillnaden i prestanda kommer att vara mest märkbar i multi-tasking tills mer programvara är SMT känner till. Servrar kör flera dubbelkärniga processorer kommer att se en märkbar ökning av prestanda.

multikärneprocessor är målet och teknik krymper, det finns mer "fastigheter "är tillgängliga på dö. Under hösten 2004 Bill Siu av Intel förutspådde att den nuvarande tillmötesgående moderkort skulle vara här för att stanna till fyra processorer så småningom tvinga en övergång att implementera en ny minneskontroller som kommer att krävas för hantering av 4 eller fler kärnor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.