Vad är en Digital Media arkiv?

En digital media arkiv är ett arkiv som upprätthåller digitala medier som musik, digital konst installationer, arkiv webbplatser, och så vidare. Det finns ett antal digitala medier arkiv finns över hela världen, med många som specialiserat sig på material av särskilt intresse, till exempel musik från vissa kulturer eller Internet kommentar till stora historiska händelser. Många nationella arkiv har även ett digitalt mediearkiv att se till att verk av digital konst som skapats av deras medborgare eller deras nation bevaras.

Digitala medier kan vara överraskande obeständiga. En webbplats kan tas ner, en CD-skiva kan vara skadad, en hårddisk kan förstöras. Digitala mediearkiv syftar till att skapa en permanent, stabilt post så att material av historiskt eller kulturellt intresse kan bibehållas till förmån för kommande generationer. Ett sådant arkiv kan vara så liten som en samling hålls i någons kontor, eller lika stor som en samling i en anläggning som Library of Congress.

Arkivering digitala medier framgång är faktiskt ganska utmanande. Vissa metoder för lagring har visat sig vara obeständig, och i vissa fall samlingar i ett digitalt mediearkiv faktiskt har förlorat på grund lagring plattformar har blivit skadad, vilket gör uppgifterna omöjliga att nå. Redundans är vanligt i ett digitalt mediearkiv, så att om skada inträffar, kan digitala medier överleva i en annan form. Till exempel, om digitala medier lagras på hårddiskar i källaren i en anläggning, kommer den också backas upp till en offsite location.

En annan viktig aspekt av ett digitalt mediearkiv kan städa upp och återställa gamla data. Om uppgifter har blivit skadad, kan det vara möjligt att reparera och återställa det så att det kan finnas kvar i arkivet. De kunskaper som förvärvats av människor som arbetar för att bevara digitala medier kan också vara användbara i kriminalteknik, när brottsbekämpande be om hjälp med återuppbyggnaden av innehållet i hårddiskar eller återvinning av uppgifter som kan verka svåråtkomliga vid första anblicken.

Archival villkor upprätthålls i anläggningen för att skydda material som förvaras inuti. Väktare av arkivet regelbundet kontrollera om samlingen i ett digitalt mediearkiv att bekräfta att alla data i anläggningen fortfarande är tillgänglig och att leta efter tecken på problem som kan orsaka skador. Till exempel kan en curator notera att cd-skivor som används som en form av permanent lagring är snett, som skulle kunna äventyra de data som lagras på skivorna, vilket kräver en dataöverföring till en mer permanent medium.

Tillgång till en digital media arkiv är ofta begränsad, att säkerställa att information inte är skadad eller stulen. Människor som vill besöka för att bedriva forskning kan ansöka med en kurator, som kan vidta åtgärder för ett besök.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.