Vad är Random Access Memory?

Random Access Memory eller RAM som oftast hänvisar till datachips att tillfälligt lagra dynamiska data för att förbättra datorns prestanda. Genom att lagra ofta använda eller aktiva filer i RAM-minne kan datorn få tillgång till data snabbare än om det för att hämta det från långt större hårddisk. Random Access Memory används även i skrivare och andra enheter.

Random Access Memory är flyktigt minne, vilket betyder att den förlorar dess innehåll när strömmen bryts. Detta skiljer sig från icke-flyktigt minne såsom hårddiskar och flashminnen, som inte kräver en strömkälla att lagra uppgifter. När en dator stängs av på rätt sätt, alla uppgifter som finns i RAM-minne har åtagit sig att permanent lagring på hårddisk eller flash-enhet. Vid nästa uppstart upp, börjar RAM för att fylla med program laddas automatiskt vid uppstart, och med filer öppnas av användaren.

Det finns flera olika typer av slumpmässiga chips-minne som kommer flera till en "pinne". En pinne RAM-minne är ett litet kretskort formad som ett stort tuggummi. Sticks RAM passa in "banker" på moderkortet. Lägga till en eller flera pinnar ökar RAM lagring och prestanda.

Random Access Memory är kategoriserade efter arkitektur och hastighet. Eftersom tekniken går framåt, RAM-chips bli snabbare och anställa nya standarder så att RAM måste anpassas till en kompatibel moderkort. Moderkortet kommer endast att stödja vissa typer av RAM-minne, och det kommer också att ha en gräns för hur mycket RAM den kan stödja. Exempelvis kan ett moderkort stöder dual-channel Synchronous Dynamic Random Access Memory (SDRAM), medan ett äldre moderkort kan bara stödja Single In-line Memory Modules (Simms) eller Dual In-line Memory Modules (DIMM).

Eftersom RAM-minne kan förbättra prestandan blir typ och mängd RAM ett moderkort kommer att stödja en viktig faktor när man överväger en ny dator. Om det finns en snabbare, bättre RAM-minne chip på marknaden, kommer köparen vill överväga att köpa ett moderkort som kan använda den. Ett år på vägen, det "nya" RAM-minne kan vara standard, medan köparen får sitta där med en gammal stil moderkort. En ny sorts icke-flyktiga RAM-minne gjort med nanorör eller annan teknik kommer troligen att läggas fram inom en snar framtid. Dessa RAM-chips behåller data när stängs av.

RAM varierar i kostnad beroende på typ, kapacitet och andra faktorer. Varumärke RAM-minne kommer ofta med en livstids garanti till ett konkurrenskraftigt pris. Det är en garanti som inte kan slå.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.