Vad är Digital Fotogrammetri?

I allmänhet digital fotogrammetri är konsten att använda datorer för att få mätningar av objekt i ett fotografi. Det innebär vanligtvis att analysera ett eller flera befintliga fotografier eller filmer med fotogrammetriska programvaror för att fastställa rumsliga förhållanden. Även om den används för att skapa topografiska kartor, kan det också vara bra i en mängd olika branscher som arkitektur, tillverkning, polisutredning och till och med plastikkirurgi.

Det finns flera viktiga variabler är inblandade i digital fotogrammetri. För det första kan det vara användbart för en photogrammetrist att veta information om kameran, till exempel vilken typ av kamera tog fotografiet, brännvidden för objektivet, eller att avståndet från kameran till föremål för intresse. En speciell typ av kamera, en så kallad metrisk kamera, används ofta för att ta dessa bilder eftersom det är kalibrerad för att ta precision fotografier med lite linsförvrängning.

En annan variabel att beakta i digital fotogrammetri är det önskade dimensioner av mätningarna. Vissa projekt kräver endast två dimensioner (2D) mätningar, som höjden av en byggnad eller bredden på en flod. Dessa mätningar kan göras från ett enda fotografi. Om däremot mätningarna måste tredimensionella (3D), kommer processen sedan vanligen ingår att skapa en 3D-modell från två eller flera bilder.

Denna process att skapa en 3D-modell brukar kallas digital stereophotogrammetry . Stereophotogrammetrists analysera vanligen två eller flera bilder av samma objekt, tagna från olika vinklar. De använder vanligen utrymmet där fotografier överlappning eller gemensamma referenspunkter som delas av fotografier för att skapa en digital 3D-modell. Bilderna kan sedan kartläggas, pixlar mot pixel inom modellen för att skapa mätbara utrymme i tre dimensioner.

En tredje variabel är den använda fotografier. Photogrammetrists använder vanligtvis antingen fortfarande digitala foton eller video. Film fotografier och videoband normalt måste skannas till en dator för att kunna användas i digital fotogrammetri.

De två huvudkategorier av fotografier är flyg-och nära håll. Aerial digital fotogrammetri, som ofta används i topografiska kartläggning, börjar med digitala foton eller video som tagits från en kamera monterad på undersidan av ett flygplan. Planet ofta flyger över området i en slingrande flygväg så det kan ta överlappande fotografier eller video av hela området att få fullständig täckning.

nära håll, eller marknät, digital fotogrammetri ofta använder fotografier tagna från nära hand höll kameror eller de som monteras på ett stativ. Nära håll fotografier kan användas för att skapa 3D-modeller, men de är inte vanligtvis används i topografiska kartläggning. Denna typ av fotogrammetri är användbar för 3D-modellering av många objekt eller områden som byggnader, bilolycka scener, eller ställer filmen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.