Hur kan jag komma ihåg lösenord?

flesta av oss har nog upplevt tillfällen då det enda som står mellan oss och en viktig transaktion var vår oförmåga att komma ihåg ett lösenord. Datorer, automatiserade banktjänster maskiner, point-of-sale kort skannrar och dussintals andra elektroniska apparater är alla beroende av alfanumeriska lösenord för ytterligare säkerhet. Problemet är att komma ihåg vilket lösenord som hör till vilken utrustning kan vara oerhört frustrerande. Det finns flera sätt att komma ihåg lösenord, däremot, däribland mnemonic anordningar, personliga referenser och föreningar ord.

En metod många använder för att komma ihåg lösenord är personliga referenser. När någon har möjlighet att skapa personliga lösenord, är det ofta enklare att välja siffror eller bokstäver med personlig betydelse. Fyrsiffrigt lösenord, exempelvis, skulle kunna vara en före detta gatuadress eller telefonnummer. Användning av befintlig personlig information för lösenord är oftast avskräckas av experter på säkerhet, men folk sällan glömmer nummer från sitt förflutna. Om lösenord måste vara numeriska, så ska du då associerar dem med din personliga historia.

Det samma gäller för alfabetiska lösenord. De ord som används som dessa lösenord bör hålla viss personlig betydelse, till exempel namnet på ett älskat husdjur eller favorit släkting. Det kan också vara ett smeknamn från barndomen eller en karaktär från en favoritbok. Poängen är att bilda en förening mellan alfabetiska lösenord och personlig information bara du kan känna lätt. Hackare kan göra en del forskning om deras offrets personliga liv, så det kan vara en bra idé att använda ett aktuellt make eller barn namn som lösenord.

Ett annat sätt att komma ihåg lösenord är att skapa en mnemonic enhet. Om du har utfärdats alfanumeriskt lösenord med slumpmässiga siffror och bokstäver, måste du skapa en lätt komma ihåg fras, även om det är ingen mening högt. Om en av dina lösenord är SN23K, till exempel, kanske du tänker "Sid Needs 23 Keys" eller något lika minnesvärt. Lösenord som innehåller slumptal skulle bli ihågkommen som ordet pussel. En rad siffror som 1231144 kunde minns som "Apostlarna behövde en hel månad till ett brutto av ägg". Det kan låta fånigt, men du kommer alltid minnas 12 apostlarna, 31 dagar i en månad och 144 ägg i en brutto.

Ibland lösenord igen på de mönster. Sifferkoder som 1357 eller 2468 är lättare att komma ihåg än slumpvisa rabatter såsom 2719. Muskelminne kan också hjälpa människor att komma ihåg deras vanligaste lösenord. Logga in på en dator, till exempel, kräver samma lösenord varje gång. Så småningom kommer dina fingrar erkänna att mönstret av tangenttryckningar, även om du har svårt att påminna om det mentalt. Bild ett tangentbord eller en numerisk knappsats i ditt sinne och låta fingrarna att återskapa dessa välbekanta mönster.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.