Har exe filer skada datorn?

Filer med en. exe, känd som EXE-filer, kan vara skadliga för en dator, men de är inte alltid skadliga. I själva verket kan EXE-filer vara oerhört hjälpsam. Det finns ett antal tekniker som man kan använda för att skydda sig från skadliga EXE-filer, se till att de endast öppna filer som är säkra.

Om en fil har en. Exe, betyder det att när någon klickar på den, kör filen automatiskt i registret. Ett klassiskt användning av en. Exe-filen är i komprimerat program tillgängliga för nedladdning. Någon hämtar EXE-fil, klickar på den och filen automatiskt körs ett installationsprogram som utvinner innehållet i filen och gör att användaren kan skapa vissa inställningar. Filen kan innehålla allt från ett ordbehandlingsprogram till ett spel.

Många programutvecklare släppa sina produkter på nätet i form av EXE-filer som folk kan ladda ner. Detta är utformad för bekvämlighet, så att människor kan omedelbart få programvara installerad, i stället för att beställa den och vänta på installationsskivorna. Tyvärr har denna praxis vana datoranvändare för att kunna ladda ner EXE-filer, och som ett resultat, människor är ibland mindre försiktiga med dem än de borde vara.

Skadligt EXE-filer kan utföra en mängd olika verksamheter som kan vara skadligt för en dator. Filen kan installera ett virus när de öppnas eller styra datorn att utföra en operation som slumpmässigt ta bort filer. Eftersom EXE-fil startar automatiskt när den öppnas, har datorn inte användaren en möjlighet att gå in och stoppa filen om det blir uppenbart att det gör något skadligt.

Den första tips för att undvika skadliga EXE-filer är att bara hämta och öppna EXE-filer från ansedda källor. Till exempel om någon vill ha en gemensam Windows-verktyg bör de gå till den officiella Windows hemsida att ladda ner den, inte till en okänd tredje part. För nedladdning av olika program, är det en bra idé att gå till det officiella webbplatsen eller använda en tjänst som CNet, som veterinärer alla filer på sin webbplats för att kontrollera skadliga material. Även acceptera EXE filer från vänner är inte tillrådligt, som någon kanske inte är medvetna om att en fil har ett virus.

Man kan också få information om en EXE-fil utan att behöva öppna det, markera det och gå till "Egenskaper" på fliken i menyn. Fastigheterna bör innehålla en beskrivning av filen och författare, om beskrivningen och författaren verkar konstigt, är handlingarna inte säkert att öppna. Slutligen kan antivirusprogram användas för att skanna EXE filerna innan du öppnar dem för att bekräfta att de inte innehåller virus. Användarna kan också ställa in sina operativsystem för att få dem när du öppnar en EXE-fil, frågar om de vill fortsätta, vilket också hjälper människor att undvika misstag öppnar en EXE-fil.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.