Är det lagligt att ladda ner tv-program?

Oavsett om det är lagligt att ladda ner tv-program beror på flera faktorer och är ett växande område av lag som skall spela catch-up till teknik. Mycket beror på källan till filen, visa upphovsrätt status, och i vilket land man bor. I många fall är det leverantören som laddar upp visar att Internet som bryter mot lagen genom olaglig spridning av upphovsrättsskyddat innehåll, men det kan också vara olagligt att ladda ner tv-program.

Inom upphovsrättslagstiftning i USA är en "fair use" stadgar att man i princip gör det möjligt för en person att restriktivt kopiera eller dela upphovsrättsskyddat material för tillfällig användning inom begränsade omständigheter. Till exempel, om du köper en bok och låta din granne läsa den när du är igenom, men denna anses skälig användning. Rättvis användning kan också kopiera spår av dina lagligt inköpta CD-skivor för att göra en personlig sammanställning av musik. I samma anda är det också lagligt att göra en "hård kopia" (videoband eller digital inspelning) på ditt favoritprogram som sänds till din tv. Rättvis användning inte utrymme för omfördelning eller försäljning av upphovsrättsskyddat material.

baserat på det verkliga användning företräde, vissa hävdar det är lagligt att ladda ner tv-program som redan har sänts hem till dig. Problemet med detta argument, som ses av upphovsrättsinnehavare, är dubbelt. Första kan downloaders betalar inte för innehållet i hemmet. För det andra upphovsrättsinnehavare hoppas att sälja licensrättigheter till TELEVISERA visar i andra länder. När episoder följd på Internet, blir serien i princip fri till världen, bryter distribution och upphovsrättslagar.

Av dessa skäl nätverk i allmänhet vill inte konsumenterna att ladda ner tv-program, oberoende av en dataöverföring upplevda status, verkliga eller inbillade, agera rättvist enligt lagen. Den virtuella enda undantaget är om nätet gör visar tillgängliga själv, som blir alltmer upp ärendet genom webbplatser som Hulu, som ägs av NBC och News Corp

Premium kabelnät som Home Box Office (HBO) och Showtime har lagt upp episoder av original serien "för att väcka intresse för prenumerationstjänster. Många Okodad programföretagen gör också TV-innehåll tillgängligt för nedladdning, exempelvis Public Broadcasting System (PBS). Det är helt lagligt att ladda ner TV-program från dessa ursprungliga källor för personligt bruk.

Det är också lagligt att ladda ner tv-program när upphovsrättsinnehavare har släppt material för gratis utdelning. Detta är ibland fallet med äldre serie som länge har varit internationellt licensierade och har inget vidare distribution värde.

Det förefaller troligt att framtidens Internet kommer att spela en roll för distribution av alla TV-innehåll genom ett sätt som är både rimlig och lönsam till upphovsrättsinnehavare och bekväm för konsumenterna. Under tiden, om du vill ladda ner tv-program som du inte redan betalar för hemma (eller ta emot okodade), är chansen att det är olagligt om inte källan är det nätverk som produceras showen, eller en licensierad distributör. Om du inte få visa hemma men nätverket inte ger det på nätet, är chansen att källan är olagligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.