Vad är ett Open Source alternativ?

ett open source alternativ är någon typ av programvara eller programmering använder källkod som är fritt tillgänglig för allmänheten. Den stora tillgången av källkoden gör det möjligt för vem som helst att modifiera koden för användning i ett brett användningsområde. Tanken med en öppen källkod är att uppmuntra samarbete med att vidareutveckla produkter som skapats med koden, genom så kallad öppen källkod.

Användningen av olika lösningar med öppen källkod alternativ har lett till utvecklingen av ett antal olika typer av elektroniska produkter. Flera av de mer populära sökmotorer som används runt om i världen är resultatet av öppen källkod samarbeten. Webbservrar har också skapats med hjälp av en öppen källkod. Det finns även exempel på ordbehandlingsprogram, kreatörer kalkylblad och presentation mjukvaran som började livet som ett open source alternativ till dyra produkter som anses vara patentskyddade.

Förespråkare av begreppet öppen källkod alternativ utveckling pekar på fördelarna med deltagande av alla typer av resurser i arbetet. Tillsammans med företag, privatpersoner kan också vara inblandade i en viss öppen källkod. Provning, modifiering av koden för att lägga till ytterligare funktioner, och frisläppandet av nya versioner kan alla ske snabbt, på grund av denna kombination av olika resurser. Som med alla utvecklingsprojekt, kräver hantering av en open source alternativ produkt tillsyn av en programchef, om projektet är att stanna fokuserad och utveckla sin fulla potential.

För konsumenterna innebär ett open source alternativ förmågan att njuta av programvara alternativ som fritt kan delas, utan inblandade kostnad. Eftersom många av dessa öppen källkod erbjudanden kan matcha eller till och med överstiga den funktionalitet och effektivitet av liknande programvaror som kostar en hel del pengar, intresse för open source produkter har ökat betydligt under det senaste decenniet. Studenter och andra med begränsade ekonomiska resurser kan använda sig av öppen sviter källkod kontor, redovisningssystem och andra elektroniska kommunikationsverktyg.

I många fall är det möjligt att ladda ner open source produkter direkt från Internet. Några sponsorer av olika öppna produkter source alternativ ger också programvaran på CD-skivor, vanligtvis för en blygsam avgift som täcker kostnaden för CD-skivan och alla fartyg som deltar avgifter. Användarna är ofta inbjuds att delta i den fortsatta utvecklingen av produkterna genom att utbyta erfarenheter med de versioner som de använder, och ge rekommendationer avseende funktioner de skulle vilja se läggas till i framtida versioner av produkten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.