Vad är en militär Off-the-shelf produkt?

En militär off-the-shelf produkt (mots) är en programvara som vanligen inte bara till militären, men till den stora allmänheten. I de flesta fall är det kommersiellt tillgängliga, varför det ibland kallas en kommersiell off-the-shelf produkter (COTS). Militära off-the-shelf produkter har starkt betonats i den amerikanska militären sedan mitten av 1990-talet.

Defense administratörer säga att det finns många fördelar med att en militär off-the-shelf produkt. De främsta fördelarna är de besparingar i kostnader och tid. Om det finns ett lämpligt kommersiellt program militären kan använda, kan det ofta uppnås till en lägre kostnad än att skriva ett nytt program. Dessutom, eftersom de flesta kommersiella program är noggrant testade, det finns färre buggar som kommer att orsaka problem och färre stora uppdateringar. Dessutom, eftersom produkten redan finns på marknaden finns det ingen fördröjning av att få använda det.

Även om en militär off-the-shelf produkt kan vissa fördelar, det finns också utmaningar. I många fall kan kommersiell programvara fungera alldeles utmärkt för vissa militära tillämpningar. Lön programvara, till exempel, kan standardiseras nog det spelar ingen roll vilken bransch eller militära, är att utnyttja det. Det kan dock finnas vissa funktioner som inte lämpar sig för en militär off-the-shelf produkt.

Det första steget i att välja en militär off-the-shelf är att avgöra vilka källor som man kan komma från. Olika företag kan erbjuda olika program, med vissa är bättre än andra för militära användare. När källan är identifierad, är det då nödvändigt att välja det militära off-the-shelf produkt som kommer att erbjuda de mest heltäckande och därmed mest kostnadseffektiva, övergången.

Vissa produkter kan tillgodose de flesta kraven en militär kan ha, men inte alla. I dessa fall får källkoden till en militär off-the-shelf produkt behöver ändras. Om så är fallet, blir produkten en modifierad off-the-shelf produkten som också kan gå under förkortningen mots. Mots produkter, även om de måste ändras, kan också erbjuda ett ekonomiskt och tidsbesparing förmån på grund av att de flesta av programmeringskod redan har skrivits. Ändringen kan kompletteras med programtillverkaren, en tredje part eller militären, beroende på situationen.

Även om det finns ett antal fördelar för en militär off-the-shelf produkten, är idén har sina kritiker också. Vissa säger en kommersiell produkt som inte kan uppfylla de säkerhetskrav som den militära behov. En annan kritik är att ibland produkten ofta kräver en förändring av den militära verksamhet, vilket leder till ökade kostnader, åtminstone på kort sikt. Men totalt sett kostnadsnyttoanalyser visar i allmänhet finns det en nettovinst för det militära med att utnyttja dessa produkter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.