Vad är en anti-glare bildskärmen?

En anti-glare datorskärmen är utformad för att skära ned på mängden ljus som speglar av skärmen. Reflekterat ljus eller reflexer är mycket tröttande för ögonen och minskar kontrasten, färger och skärpa i displayen. En anti-glare datorskärm gör tittar på en display trevligare, minskar belastningen på ögonen, och skärper bilden.

Ett anti-glare datorskärmen är standard på de flesta LCD-skärmar, men det finns två typer som har olika fördelar . Den vanligaste typen är den matt finish displayen. Denna anti-glare datorskärmen verk med hjälp av grova matta ytan på displayen för att strö ljus, snarare än att låta det reflekteras mot en slät yta.

matt bländskydd datorskärm har också en nackdel : Det sprider ljus som kommer ut på skärmen, vilket resulterar i en mindre skarp bild för betraktaren. Den matt yta stänger klarhet, färg och kontrast. Jämfört med en slät yta skärmen, är bilden lite "suddig", som själv är tröttande för ögonen.

Den andra typen av anti-glare skärmen använder en kemisk beläggning över en slät yta för att minska bländning. Allt annat lika, ger denna typ av anti-glare datorskärm en skarpare bild med bättre färger och kontrast än en matt finish. Det kan dock inte skära bländning i samma utsträckning i matt finish kan.

Ett bra sätt att välja mellan anti-glare datorskärmar är att undersöka den miljö där du kommer att använda datorn. En kemisk-behandlade smidigt anti-glare datorskärmen är förmodligen väl lämpad för hemmabruk, där det finns mest omgivande ljus som du kan kontrollera. På arbetsplatsen, där hårda storbildsprojektor är vanligt, kan det vara mindre tröttande att skära mer bländning med en matt yta än att behålla en skarpare bild med en slät yta display som kommer att spegla mer ljus.

Vissa katodstrålerör (CRT) skärmar också komma med en anti-glare skärmskydd. Om inte, kan eftermarknaden bländskydd skärmar kan köpas som blockerar inte bara bländning, utan också skadlig ultraviolett (UV) strålning. Strålning är inte ett problem med LCD-skärmar.

Om du vill ha en eftermarknad anti-glare datorskärmen för din LCD-skärm, dessa finns också tillgängliga. Många kommer i form av ett skikt av plast som håller fast skärmen. Dessa kallas även antireflekterande skärmar och är avsedda att förbättra kontrast och skyddar skärmen från repor.

Eftermarknad bländskydd datorskärmar finns nästan överallt datorer säljs. Var noga med att välja rätt storlek för skärmen, och om att köpa för en CRT monitor, leta efter 100% UV-blockering tillsammans med anti-glare egenskaper.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.