Vad är definitionen av en sysadmin?

Sysadmin är kort för en systemansvarig -en person vars jobb det är att ta hand om integritet och säkerhet i nätverk och de datorer som utgör det nätet. Medan vissa företag kan behålla en dator specialist vars uppgift bland annat ett antal tekniska frågor, bland annat hand om nätets integritet, är titeln på sysadmin vanligtvis reserverad för någon vars enda uppgift är att nätverksamheten i ett bolag.

De specifika jobb en sysadmin kan förväntas utföra variera. De påverkas starkt av den typ av företag och nätverk, nätverkets storlek, önskad nivå av säkerhet, och operativsystemet. En sysadmin i ett mindre företag kan få ansvar för grundläggande felsökning genom att reparera kablar eller ta bort spionprogram.

På ett större företag, med särskild personal för tekniskt stöd för att ta hand om sådana mindre problem kommer en sysadmin tonvikten sannolikt mer på konstant ombyggnad och uppgradering av nätet, använda ny säkerhet tekniker för att skapa en säkrare nätverk och ge stöd till de tekniska tjänster.

Extremt stora företag kan ha en annan sysadmin för varje område i fokus: förvärv, yttre säkerhet, intranät säkerhet och se till routrar och annan utrustning fungerar optimalt.

De flesta system för drift av nätet erbjuda en certifiering systemadministration av deras mjukvara. Erbjuder till exempel Microsoft Corporation Microsoft Certified System Administrator (MCSA) certifiering. De erbjuder en certifiering för var och en av deras aktiva programvarupaket, inklusive Microsoft Windows och Microsoft Windows Server . Dessutom kan du välja specialiseringar, t. ex. Meddelanden eller säkerhet.

Sun Microsystems erbjuder sysadmin certifiering för sina Solaris OS , inklusive certifiering i systemadministration, säkerhet administration och nätverksadministration. Sin certifiering består av ett antal nivåer, och fokuserar på en viss version av Solaris .

Hewlett-Packard erbjuder tre sysadmin certifieringar: den HP-UXv11 , HP OpenVMSv7 och HP Tru64 UNIXv5 . Deras system bygger på en nivåsystemet i förutsättningar, som kräver certifiering i ett antal grundläggande nät-och programvara innan utvecklas till högre nivåer av certifiering.

systemadministratörer 'Guild (SAGE ) är den största sammanslutningen av systemadministratörer, även om det är inriktat på UNIX-administration. De erbjuder ett veckobrev, ett antal medlemsförmåner, och sin egen certifiering. Medlemskap är $ 40 (US dollar) per år ($ 25 för studenter), och ger tillgång till de flesta av sina tjänster, samt ett starkt stöd nätverk av kolleger systemadministratörer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.