Vad är Defragmentering en dator?

Med tiden och med regelbunden användning, filer och mappar på en dators hårddisk gå sönder eller bli fragmenterad. Detta kan medföra att systemet för att köra långsamt och att uppleva bearbetning problem. Defragmentera datorn i allmänhet förbättrar hämtning tid och övergripande resultat.

Till exempel skall ett datorprogram använda flera olika filer på hårddisken varje gång det körs. Om dessa filer är utspridda på varsin sida av hårddisken i stället för att samlas och organiserad prydligt, eftersom de ska vara, kommer datorn måste arbeta extra hårt och ta extra tid för att använda information som de behöver. I vissa fall allvarliga defragmentering kan även orsaka ett program för att sluta visas helt.

Defragmentering, även kallad "defragging," omorganiserar hårddisken genom att lägga bitar av data tillsammans igen så att filer som är organiserade i en sammanhängande sätt. Som ett resultat kan datasystemet komma åt filerna på ett effektivare sätt. Genom att effektivt organisera filer och mappar, defragmentering kommer att lämna datorns ledigt utrymme i en stor bit. Detta gör att nya filer som ska sparas på ett ordnat sätt, vilket skulle minska behovet av framtida defragmentering.

När den totala storleken på hårddiskar ökar stadigt, defragmentera en dator regelbundet kan även bidra till att öka dess livslängd. Ett system måste arbeta ganska hårt för att samla fragmenterad information över större och större diskar. Med tanke på den mängd arbete detta tar, verkar det troligt att defragmentera kan hjälpa en hårddisk sista betydligt längre.

Även om vissa dator experter hävdar att dagens operativsystem är tillräckligt effektiv för att eliminera behovet av att defragmentera helt, rekommenderas i allmänhet att datoranvändare bedraga sina system på en regelbunden basis. Genomsnittlig användare kommer förmodligen tycka att varannan månad defragmentering ger tillräckliga resultat. Användare som märker ofta förlust av effektivitet och snabbhet kan välja att defrag oftare.

Alla datorer levereras med någon typ av defragmenter redskap, vanligen finns under "System Tools" i Windows-baserade PC-miljöer. Sådana verktyg kommer vanligen med en analys funktion som faktiskt berättar användare om deras datorer behöver defragging eller inte. Du kan också defragmentera diskar från ett "C prompt" kommandoraden med "defrag" kommandot.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.