I Datorer, Vad är Moores lag?

Moores lag är ett begrepp som först föreslogs 1965 av Gorden E. Moore, en av grundarna av Intel, ett stort amerikanskt IT-företag. Enkelt uttryckt, Moores lag är antalet transistorer på ett chip kommer att öka exponentiellt, typiskt fördubblats vartannat år. Eftersom mikrochips är kraftcentrumen elektronikindustrin, denna exponentiella utveckling uppenbarligen har en stor inverkan på hårdvara.

Moores iakttagelse byggde på sin erfarenhet i den integrerade kretsen tillverkningsindustrin. Han konstaterade att Intel kunde fördubbla antalet transistorer på ett enskilt chip ungefär var 18-24 månader, och att denna trend hållas konstant genom flera generationer av marker. Genom 1970 var man med hänvisning till detta fenomen som "Moores lag", tack vare Carver Mead, professor vid California Institute of Technology, som myntade uttrycket.

En blick på en graf som spårar mikrochip produktion bevisar att Moores lag är en realitet, även om människor hävdar över gränsen för Moore's lag, flera studier tyder på att detta exponentiell tillväxt slutar mellan 2017-2025 som tillverkare nå gränserna för det möjliga. Moores lag handlar inte bara om den grundläggande antalet transistorer på ett chip, det har också att göra med priser för mikrochip, och prissättning för elektronik i allmänhet som en följd av detta.

Med hjälp av Moores lag, människor kan förutsäga prispunkter ett brett utbud av hemelektronik inklusive datorer, digitalkameror och telefoner. Ett större antal transistorer ökar kraft och förmåga av elektronik, vilket innebär att företag ständigt släpper nya och förbättrade versioner av sina produkter. Detta kan vara frustrerande för konsumenter som köper en början av raden produkten, bara för att upptäcka att det pris som snabbt faller inom ett år eller så. Medvetenheten om denna utveckling leder vissa konsumenter att nå för midrange elektronik, i stället sikte på det bästa.

Teknik företag ibland känner stark press som en följd av Moores lag. Även Moores ursprungliga förslag var bara en observation av utvecklingen på marknaden, vissa företag använder det som en bokstavlig lag, försöker att fördubbla kapaciteten i sina datorkomponenter varje år. Stora chip tillverkare, däribland Intel, tenderar att släppa nya marker på en två år schema, vilket återspeglar den vetenskapliga utvecklingen, konsumenternas efterfrågan och trycket av Moores lag. När Gordon Moore påpekat i 2005, har chip utveckling att stanna någonstans, och i slutändan kommer teknikföretag begränsas på atomär nivå, inte kan gå lägre.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.