Hur fungerar piratkopiering påverkar mig?

Varje gång programvaran kopieras utan vederbörligt tillstånd, är en person som begår piratkopiering. Piratkopiering av programvara är mycket vanligt, mest för att lagligen erhållits programvara tenderar att bli dyrt. Det är dock piratkopiering programvara olaglig och straffbar. Dessutom finns det flera risker med att använda piratkopierad programvara. Genom att köpa lagliga kopior av programvara, du skyddar dig själv och branschen mjukvaruutveckling.

När programmet är köpt i en butik eller på nätet, vad som faktiskt handlar om en licens för produkten. Detta betyder att användaren har tillstånd att installera och använda produkten på ett visst mått av datorer, vilket anges i licensen. När en användare installerar mjukvaran är datorn faktiskt kopierar programmet på hårddisken. Därför installerar programvaran är att göra en kopia av programvaran.

Det finns flera sätt att begå piratkopiering. Bland de vanligaste är kopiering en programvara och ge det till någon annan, inklusive att låta någon installera din kopia av en programvara till sin dator. Det anses också piratkopiering om programmet du använder är uthyrda. Vissa länder kan även överväga att göra en kopia för säkerhetskopiering piratkopiering, men andra länder inte lägger denna begränsning. Därför är det viktigt att läsa programvarulicensen när du får den.

Att ge någon en gammal version av programvara skall anses piratkopiering om du fortfarande äger en uppgraderad kopia av programvaran. Detta beror på licens för uppgradering träder i stället för licensen för den föråldrad programvara. De flesta programvarulicenser möjliggöra överföring av programvara så länge du vidta vissa åtgärder. Först måste du avinstallera programvaran från datorn. Därefter måste du överför alla kopior av programvaran, inklusive uppgraderingar och föråldrad kopior, till den person du vill överföra det till.

Det är också möjligt att av piratkopierad programvara från Internet. Många Internet säljare skall i praktiken ge olagligt kopierade program som nerladdningar eller till rabatterade priser. En olaglig licens kan också köpas via ett nätverk. Nätverk licenser så att programvaran kan användas på en viss mängd datorer samtidigt. Om rätt mängd licenser inte är köpt, kan programvaran betraktas som piratkopior.

programutvecklare ta piratkopieringen på allvar därför att det kostar dem pengar. Ju färre människor köper sin mjukvara, desto mindre pengar de skapar. Men detta är också ett problem för konsumenterna. Om mjukvaruutvecklare har att avleda pengar till skydd mot piratkopiering praxis kommer de att ha mindre resurser att spendera göra nya produkter. Det betyder att det tar längre tid för dem att komma ut med ett nytt eller uppdaterat produkten.

Det finns också flera riskerna med att köpa piratkopierad programvara. Många gånger är piratkopierad programvara en front för att stjäla kreditkortsinformation. Piratkopierad programvara kan också installera virus eller skadlig kod på en användares dator. Det finns inga guider eller manualer i samband med dessa produkter och teknisk support. Du kommer också att inte vara berättigade till uppgraderingar och säkerhetskorrigeringar.

För att undvika att köpa piratkopierad programvara, följ dessa enkla regler. Endast köpa programvara från en auktoriserad säljare eller från förlaget själv. Alla nya program bör komma med programvarulicenser, rätt förpackningen och original skivor-ingen CD-skivor. Registrera din produkt och bör du försäkra dig att få rätt licens för dig. Undvik skivor som har programvara från flera förlag på den, undvika programvara som är för "backup avsikterna bara," och om du måste hämta en produkt som gör det från förlagets hemsida.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.