Vilken var den första grafiska webbläsare?

Den första grafiska webbläsaren hette Erwise, en applikation skriven för Unix-datorer som kör Windows X System. Det utvecklades av Kim Nyberg, Kari Syd? Nmaanlakka, Teemu Rantanen och Kati Borgers, fyra studenter som deltog vid Tekniska högskolan i Finland. Projektet inleddes 1991 och släpptes i april 1992. Erwise är till stor del krediteras som ett banbrytande program och är föregångare till den moderna webbläsare.

Tim Berners-Lee, skaparen av World Wide Web, bidrog till utvecklingen av den första grafiska webbläsaren. Berners-Lee insåg att en webbläsare med ett grafiskt gränssnitt skulle göra webben betydligt lättare att använda för surfa på Internet. Att tro att begreppet skulle vara ett idealt projekt för studenter, gjorde han många förfrågningar till presumtiva utvecklare runt om i världen.

Berners-Lee begäran togs upp Ari Lemmke, instruktören, som kontrollerade fyra elever som till slut skapade webbläsaren. De fyra finländska eleverna utvecklat en grafisk, peka och klicka webbläsare med många funktioner som inte skulle ses förrän långt senare. Deras arbete var inspirerad av Robert Cailliau, den belgiska datavetare mest känd för att arbeta med Berners-Lee för att utveckla webben.

Som den första grafiska webbläsaren Erwise hade många unika egenskaper. Bland dem var dess förmåga att samtidigt ladda flera sidor. Till exempel kan användarna klicka på en hyperlänk som öppnas automatiskt ett annat fönster featuring den länkade webbsidan. I själva verket hade Erwise ett antal funktioner som Mosaic saknade, inklusive integrerade textsökning som kan utföras från en viss webbsida. Mosaic, den första grafiska webbläsaren som hjälpte popularisera webben fortfarande är vida känd för att grunden moderna webbläsare skulle följa.

Utvecklingen av den första grafiska webbläsaren avstannade efter dess skapare examen och gått vidare till andra strävanden. Berners-Lee tog en resa till Finland i ett försök att uppmuntra den grupp av studenter att fortsätta arbeta med projektet. Tyvärr för Erwise skulle gruppen inte fortsätta med utveckling på grund av otillräckliga medel. Det har sagts att Berners-Lee hade velat fortsätta projektet själv men kunde inte göra det eftersom koden är skriven helt på finska.

Erwise ansågs av många vara före sina gången. Trots innovation och lovar den första grafiska webbläsaren erbjuds det aldrig var kommersialiseras. I slutändan måste det i allmänhet tror att den har avbrutits tillskrivs den krisdrabbade delstaten Finlands ekonomi under tiden för utveckling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.