Vilka olika typer av nya medier?

Begreppet nya medier hänvisar till olika tekniker som har tillkommit eller vuxit i snabb takt på global nivå under den senare delen av 20. talet och in det nya millenniet. De flesta som har en Internet-anslutning är redan medveten om några av de vanligaste typerna av nya medier, som inkluderar sociala nätverk som Facebook och Twitter, liksom bloggar och video delar tomten sådan som Ungdom. Nya medier har också i hög grad avancerad mobilkommunikation under de senaste tjugo åren, genom program som ansluter till Internet och annan teknik. När nya medier hela tiden utvecklas för att ansluta till så många olika plattformar och människor som möjligt, en av dess mest rekvisit är interaktivitet.

En av de första formerna av nya medier att allmänheten blev bekant med under de sista 20. talet var cyberchatting. Oavsett om en-mot-en eller i ett chattrum, chatta snabbt utvecklats från en mest text-baserat verktyg för en som även innehöll audiovisuella funktioner via sådana ansökningar som webbkameror. På grund av den anonymitet som erbjuds genom Internet, många människor som ägnar sig åt onlinechatt började rekonstruera berättelsen om deras verkliga liv, som utgör på nätet under ett annat namn, ålder, kön eller yrke. Idag introducerades i chattrum begreppet en ny online-identitet har utvidgats till att omfatta visuella rekreation, via den populära webbtjänsten, Second Life. På Second Life kan medlemmarna skapa sin egen 3D-bild, även känt som en avatar, och interagera med andra medlemmar i en helt virtuell värld.

Bloggar är en annan form av nya medier som har utökat våra föreställningar om den grad av interaktivitet som möjliggörs genom nya medier. Möjligheten för bloggare eller medborgare journalister att skriva någon text, foton eller videofilmer för andra Internet-användare kan interagera med en början ses som ett genombrott inom global kommunikation. Problemet var dock att placera bloggar som fokuserar på särskilda ämnen av intresse då lösas genom sociala nätverk, vilket gjorde det möjligt för människor att hänga med i ett eget nätverk av vänner och organisationer via en webbplats. Webbplatser för sociala nätverk som Facebook, MySpace och Twitter är också kompatibla med bloggar, mobiltelefoner och andra nya medier applikationer, ge människor möjlighet att skicka och ta emot uppdaterad information till en utvald grupp av användare.

De hybridisering av olika typer av nya medier har givit plats åt en viss oro över privatliv de senaste åren. Möjligheten att kombinera olika former av nya medier till en källa, till exempel anslutning till sociala nätverk, e-post, telefon och nätbanksförbindelserna genom en handhållen enhet, gör en mer sårbar för identitetsstöld via hackare och spionprogram.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.