Vilka är de rättsliga kraven för Freeware?

Alla älskar att få något gratis, men det är viktigt att inse att freeware har vissa rättsliga krav. När vi diskuterar upphovsrätten i samband med programvara, måste du först förstå de olika programvaror klassificeringar. Ett program kan vara freeware, shareware, kommersiell programvara, eller public domain.

Freeware är fritt distribueras till intresserade användare på obegränsad tid. Shareware är tillfälligt till användaren utan kostnad, men han /hon måste betala för produkten för att fortsätta använda den efter det att området provperioden. Kommersiell programvara som köps från en datorbutik, som programvaruleverantör eller någon annan typ av återförsäljare. Ett program blir offentlig på programvara om upphovsrättsinnehavaren uttryckligen avstått sina rättigheter till produkten.

Freeware kan hämtas på olika webbplatser. Några av de populäraste programmen är datorspel, teckensnitt och skärmsläckare, men du kan också hitta freeware som är avsedd att hjälpa dig organisera ditt schema, säkerhetskopiera eller återställa viktiga filer, redigera digitala bilder eller lägga till extra funktioner till din ordbehandling program.

Innan du kan ladda ner gratis, kommer du i regel bli frågad om du samtycker till programmets användarvillkor. Om du ger ditt godkännande och fortsätt att ladda ner mjukvaran, är du juridiskt skyldig att följa de licensavtal. Typiskt nog kommer licensavtalet anges att det är för personligt bruk, enskilt bruk, icke-kommersiellt bruk, akademisk användning, icke-vinstdrivande användning, kommersiell användning, eller en kombination av användningsområden.

När du har hämtade din freeware, kan du göra kopior av programmet för att använda för egen arkivering. Du kan även göra kopior för vänner, familj, klasskamrater, eller kollegor, så länge du inte vinst från distributionen.

En av de vanligaste orsakerna till att programmerare distribuera sina skapelser som freeware är att uppmuntra utveckling av nya idéer. Så när du laddar ner en freeware-program, är det tillåtet att göra nya program som bygger på den ursprungliga koden, så länge du inte försöker göra en vinst från dina aktiviteter. Till exempel kan du distribuera dina bearbetningar av verket som freeware via din personliga blogg eller websida. Däremot har du enligt lag inte ta ett freeware program som du har ändrat och sedan sälja det till andra som kommersiella programvaror.

Till skillnad från kommersiellt distribuerad programvara, ger tillstånd för ett freewareprogram dekompilera och reverse engineering av programmet utan uttryckligt skriftligt tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Detta gör freeware ett användbart pedagogiskt redskap för studenter datavetenskap intresserade av att lära hur man gör sina egna program.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.