Vilka är de mest användbart nätverk kommandon?

mest användbart nätverk kommandon, beror naturligtvis på vilken typ av nätverk som du arbetar med. Det finns två huvudsakliga familjer av nätverk, och vi kommer att behandla båda dessa här. Den första familjen, Unix eller Linux familjen, är den äldsta, med anor tillbaka i början av databehandling, när Unix-systemet ökade med dominans bland alla nätverksoperativsystem. Den andra familjen, Windows familjen, är allmänt använd dessa dagar så många datorer i nätverket kör ett Windows-baserat operativsystem. Båda har liknande funktioner som är tillgängliga för dem, men nätverket kommandon uppnå dessa mål är olika.

En av de nätverk kommandon som många människor kan vara medveten om är ping-kommandot. Båda använder samma grundläggande syntax, som ping [destination_address] , men de alternativ som finns för varje är olika. Ping är ett enkelt sätt att se hur lång tid det tar en dator att kommunicera med en annan, som kan användas för en rad olika felsökning, och så är en av de första nätverket kommandon man lär sig när felsökning nätverk. Alternativ som finns är att sätta en manuell timeout, där en större buffert storlek för att skicka och tidsstämpling för varje steg som görs.

Traceroute är en annan av den populära nätverket kommandon, eftersom det visar hur rutten ett paket tar från en källa till en destination. Detta kan bli intressant att se, att få en aning om hur mycket en nätverksanslutning resor, men kan också vara användbart för att finna där en anslutning är långsammare, eftersom varje värd som den är listad visar också hur lång tid det paket tog att komma dit. Traceroute är en del av kärnan svit av nätverk kommandon tillgängliga för både Unix och Windows system, även om de alternativ som finns för varje skiljer sig något.

När du är inloggad i ett system, särskilt ett Unix-system med många andra användare, en av nätet kommandon som används mest är finger-kommandot. Använda syntax finger [användarnamn] resulterar i en bit av information som visas om en annan användare som är inloggad i systemet. Detta kan inkludera deras riktiga namn, kontaktuppgifter, deras e-postadress och ytterligare uppgifter som de har angivit i ett dokument i sin användarkatalog. Avsides kommandot kan ofta utnyttjas med hjälp av syntax finger [användarnamn] @ [värd] .

ssh kommandot tillåter dig att göra en säker anslutning från den värd du är inloggad på en annan dator. Det kan användas antingen från en lokal dator, via ett skal, eller när du är inloggad på en annan server för att arbeta igenom den datorn. Många system gör det också möjligt att använda ssh-keygen, som genererar ett antal autentisering nycklar för SSH-protokollet.

Många system också möjliggöra en whois kommando, vilket kan vara en nyttig och enkel sätt att skaffa information om ett domännamn. Whois-kommandot kan returnera olika uppgifter, men de flesta använder den för att hitta IP-adressen till den mottagande att domännamnet hör till. Whois-kommandot kan också inrättas för att söka i databasen WHOIS för att återvända mer omfattande information om domänen, även när det har registrerats, och kontaktuppgifter till den som registrerat det, samt tekniska och administrativa kontakter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.