Vad finns olika typer av digitala ljudfiler?

Det finns många olika format för digitala ljudfiler, alla med sina egna fördelar och nackdelar. Några av dessa digitala ljudformat har funnits i många år, medan andra är nya och förbättrade. I världen av digital audio förändringar nästan varje dag, eftersom fler och fler människor vänder sig till bärbara musikspelare, digital home audio system och digital musik för sina bilar.

Det finns tre grundläggande typer av digitala ljudfiler: okomprimerad, eller "vanliga" system, t. ex. WAV format, format som använder en komprimering teknik, men förlorar absolut inget av data i komprimering, sk förlust-mindre kompression, och format som inte förlora en del av de ursprungliga uppgifterna, men behåller en relativt hög kvalitet, sk förstörande komprimering.

WAV-format är den vanligaste av de gemensamma digitalt ljud typer. Det är ett äldre format, som görs som ett samarbete mellan IBM och Microsoft som ett sätt att sätta digitalt ljud via persondatorer. WAV-filer tenderar att vara mycket omfattande, eftersom de inte är komprimerade alls, så det är sällsynt att hitta dem online, eller där utrymmet är begränsat. WAVs används där utrymmet inte är ett stort problem, eller där komprimering inte är möjligt av andra skäl-standard cd-skivor, till exempel använda en okomprimerad digital ljudfilen med puls-Code Modulation (PCM).

MP3-formatet är förmodligen den mest kända digitalt ljudformat, och är ett bra exempel på en förstörande komprimering system. MP3-formatet utvecklades i slutet av 1980, och hade en stor topp i popularitet i mitten av 1990-talet med populariteten av Internet som en fildelning medium. MP3-filer är idealiska för att dela online, eller i något sammanhang där utrymmet är begränsat, eftersom de kan komprimeras ner till mycket mindre storlekar än WAV format. Kvaliteten minskar-de flesta MP3-filer är kodade på någonstans mellan 160 och 320 kb /s, i motsats till 1411. 2 kb /s av en WAV fil-men för många människor förlusten av bra trohet är omärklig, särskilt med billigare högtalare.

AAC eller Advanced Audio Coding, är ett annat digitalt ljudformat som har sett stora popularitet i internetåldern. Det är en nyare kompression system, och är överens i princip ha en högre ljudkvalitet på samma kompression nivåer som MP3. AAC har också möjligheten att acceptera hantering av digitala rättigheter (DRM) system, som begränsar hur filerna kan användas eller transporteras. Det bästa exemplet på detta är Apples användning av AAC-format omgärdar du den med sina DRM-system, FairPlay, och tar den i sin egen behållare med. Mp4. Medan vanliga AAC-filer är kompatibla med ett brett utbud av operativsystem och enheter, filer AAC i ett. Mp4 omslag är bara kompatibla med Apples programvara och deras iPod-enheten.

Vorbis-formatet är ett mindre kända, men fortfarande mycket populära, digitalt ljudformat liknande MP3 eller AAC. Vorbis var avsedda som ett alternativ till MP3, då det fanns en risk för att mp3 skulle bli en betalning för licensiering format. Vorbis filer efterföljt av den. Ogg förlängningen, och i detta omslag är kända som Ogg Vorbis-filer. Kvaliteten på Vorbis är jämförbar med MP3-vissa skulle säga att det presterar bättre i vissa situationer-men en framgång kommer från det faktum att det är patenterat. Vorbis ser oftast den mest popularitet bland förespråkare för Open Source rörelsen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.