Vad är en Asymmetric Digital Subscriber Line?

Asymmetric Digital Subscriber Line, eller ADSL, är ett sätt att överföra data över Internet och från en kund. Det är en form av digital subscriber line, som använder en vanlig telefonlinje för att bära information. Tillsammans med kabel, är ett ADSL en av de två vanligaste sätten att tillhandahålla bredbandstjänster via Internet.

Det första ordet i frasen "Asymmetric Digital Subscriber Line" refererar till det faktum att information kan tas emot på ett snabbare takt än den kan överföras. För de flesta Internetanvändare, passar mycket effektivt med sina mönster av användning. Medan många människor regelbundet se mycket detaljerade webbsidor och hämta ljud-eller videofiler, är den enda stora mängder information de brukar skicka bilagor till e-post eller inlagda via fildelningsprogram tjänster. ADSL ger den genomsnittlige användaren att dra nytta av snabba nedladdningar utan onödigt att betala för fördelarna med snabba uppladdningar.

Förvånande nog gjorde Asymmetric Digital Subscriber Line system utvecklas inte som ett svar på dessa behov. Det är ett resultat av att den största källan till störningar för Internet data är nära telefonen utbyte snarare än nära kundens hem. Detta innebär att data som passerar genom utbyte mot att kunden-med andra ord, nedladdningar-måste sändas i en snabbare takt för att komma förbi denna störning.

Andra än ökad hastighet, finns det flera fördelar med ADSL. Ett är att den kan användas samtidigt som en röst samtal på samma linje. Detta beror på att två typer av data sänds på olika frekvenser. Dock måste användaren installera ett filter på de viktigaste telefonuttag som skiljer de två typerna av data. En annan fördel är att datorer kan börja komma åt Internet nästan direkt eftersom det inte är nödvändigt att uppringda ett internet företag och gör en anslutning först.

ADSL är inte bara namnet på tekniken, men är också används för att hänvisa till en viss teknisk standard. Detta inkluderar en nedladdningshastighet på minst 8 Mbit per sekund och en uppladdningshastighet på minst 1 Mbit per sekund. Det är viktigt att notera att båda dessa siffror är teoretiska siffror som används för att jämföra tjänster. I praktiken kunder får lägre resultat på grund av fysiska begränsningar som störningar på linjerna, eller avståndet mellan telefonen utbyte och hemmet.

Det finns många andra som bygger på Asymmetric Digital Subscriber Line-systemet. De vanligaste omfattar ADSL2 och ADSL2 +. Den förstnämnda har en teoretisk nedladdningshastighet på 12 Mbit per sekund och en uppladdningshastighet på 1 Mbit /s eller 3,5 Mbit /s beroende på den exakta som används. Den senare har samma uppladdningshastighet men dubblar den teoretiska nedladdningshastighet till 24 Mbit per sekund.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.