Vad är XML eller Extensible Markup Language?

XML (eXtensible Markup Language) är en mindre komplex och mer koncis dialekt av de större mer komplexa SGML (Standard Generalized Markup Language). I den enklaste form XML använder syntax taggar för att identifiera olika typer av data i en fil. Till exempel:

XML gör det mycket lätt för olika program för att extrahera data eftersom de taggar överensstämmer med enskilda modeller. Ovan ser vi en med 7 delar:

Client (överordnat element), innehåller 6 kapslade delar: namn, gata, stad, stat, zip och telefon.
: XML-Aware program vet detta område har namnet på en person eller ett företag.
Street : Detta fält kommer att hålla en gatuadress.
City : Här hittar du staden.
staten : Den förkortade två bokstäver stat kod.
Zip : Den 5-siffriga postnummer.
Telefon : Det telefonnummer.

för att definiera data modell eller innehållet i varje del en DTD (Document Type Definition) kan används. En DTD är ett sätt att fastställa strukturen eller träd av ett XML-dokument. En DCD (Document Innehåll Beskrivning), DDML (dokument Definition Markup Language), SAX (Simple API for XML) och XSCHEMA är andra.

Trots det förenklade exemplet ovan bara tips på det mest grundläggande i XML, Det bör redan vara klart hur det skiljer sig från HTML (HyperText Markup Language). Taggarna som används i HTML diktera hur materialet ska presenteras på en webbsida, utan att det preciseras vad materialet är . Manipulering eller återanvändning av data i en HTML-fil för ytterligare ändamål inte är livskraftigt. Men uppgifterna i en webbsida skriven i XML kan manipuleras, utvinnas genom olika databassystem och återvinnas.

När du använder HTML för att skapa webbsidor stilmallar används ofta. Känd formellt som Cascading Style Sheets , en CSS lägger stil element till en HTML-webbsida.

Hemsidor kan också vara skriven i XML. I detta fall en motsvarighet till CSS är XSL (eXtensible Stylesheet Language), som genomförs på samma sätt.

XSL faktiskt tjänar två funktioner. Det innehåller instruktioner till XML-Aware webbläsare hur du gör XML för grafiska ändamål, men den innehåller också instruktioner för omvandla data till andra format, kallad XLST. XSLT kan generera en fil annorlunda i struktur från originalet. Detta är särskilt användbart inom områden som e-handel, till exempel, där kunden in som namn, kreditkortsnummer, dollar belopp osv drivit igenom en rad system program fakturering. Den omvandlar funktion XSLT är obehindrat genom att göra behoven och som endast handlar om att flytta data framgångsrikt mellan nätverk och program för bearbetning. I en ålder när det gäller utbyte av information är i sådana höga efterfrågan XML är ett självklart val över HTML.

XML, som skapats av World Wide Web Consortium (W3C), är en del av en stor familj av märkningsspråk och definieras som en metaspråk -ett språk som beskriver andra språk. Ett av målen för W3C var att göra XML "optionless" så att det skulle förbli ren, till skillnad från HTML som har många olika konventioner och som ett resultat återges olika på olika webbläsare, vilket gör det svårt att presentera data på ett enhetligt sätt.

Från och med i mars 2005 tester släppte av W3Cavslöjade Microsoft Internet Explorer 6. 0 SP2 haft begränsad XML förmåga, enligt uppgift att använda den egna smaken av XML som kanske inte alltid uppfyller de normer som läggs fram. Netscape hade god kompatibilitet med några problem i 8,0 beta version, medan Firefox och Mozilla hade de bästa resultaten av fri webbläsare med fullt ut, 100% kompatibel XML-rendering förmåga i alla sina tillgängliga webbläsare hittills.

Eftersom XML-sidorna finns så mycket mer flexibilitet än HTML-sidor, den förväntas ersätta HTML som språk val. För mer information om XML kan du besöka den officiella W3C hemsida. Självstudier online och många böcker finns också. Att lära sig språket kan kräva en ramp-up, men experter förutspår investeringen är väl värt tiden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.