Vad är Internet Addiction Disorder (IAD)?

Internet Addiction Disorder (IAD) började som en list, uttrycket myntades av Dr Ivan Goldberg 1995, bygger på patologiskt spelberoende enligt den fjärde upplagan av Diagnostisk och statistisk manual över psykiska störningar (DSM-IV). Trots skämt, tog anhängare av "oordning" på allvar på grund av den verkliga besattheten många människor har med olika online aktiviteter. Internet Addiction Disorder därefter har vidtagits på ett eget liv, från ren bluff av en potentiell sjukdom som många anser har rötter i verkligheten.

Anhängare bryter ofta ner Internet Addiction Disorder in i kategorier som avspeglar de olika typer av online missbruk som ständigt kommer till uttryck utanför generösa gränserna för stort intresse eller dedicerade hobby. Kategorier som olämpliga engagemang för sociala nätverk eller bloggar, tvångsmässigt spelande, vanlig pornografi, och oupphörliga shopping är några exempel.

Minst en forskare (och medförfattare till Breaking Free av webben: katoliker och Internet Addiction ), Kimberly Young, PSY. D. stöder införandet av Internet Addiction Disorder i det kommande femte upplagan av DSM. The American Medical Association (AMA) har dock inte gjort en rekommendation till det organ som ansvarar för uppdatering av manualen (American Psychiatric Association), utöver rekommendera vidare forskning om vad som skiljer "överanvända" från "beroende. " Generella motstånd mot att erkänna IAD som en bona fide sjukdom är till stor del bygger på en syn som attribut på nätet beroende av befintliga sjukdomar som depression, Attention Deficit Disorder (ADD) och tvångsmässiga störningar, där osunda online-beteenden är biprodukter av dessa etablerade sjukdomar.

Ett problem med att klassificera Internet Addiction Disorder som en legitim sjukdom inriktad på försäkringsbranschen. Motståndarna hävdar att behandling, när det är påkallat, redan erbjuds genom att identifiera de problem som en av de ovannämnda underliggande sjukdomar. Inrättande av en ny sjukdom bygger på överdriven användning av Internet skulle kunna uppmana en veritabel flod av klagomål utan grund.

En studie från 2005 av IDC i Framingham Massachusetts, USA, ett dotterbolag till världens ledande teknologi forskning företag, International Data Group (IDG), uppskattar att 30% till 40% av Internet-användning på arbetsplatsen är icke- arbetsrelaterade. A 2006 studie utförd vid Stanford University fann en av åtta tillfrågade personer visade ett eller flera tecken på Internetberoende. Om man antar för ett ögonblick att IAD går in i DSM-IV som en störning, kan vad händer när en anställd är tillrättavisade upprepade gånger för kryssningar på webben, chatta, e-post eller spel? Kanske arbetsgivarna slutar dela ut försäkringspengarna för att behandla vad som bara kan lata anställda? Hur kan en sådan klassificering av "Internet-användning som missbruk" effekt den nedre delen av små och stora företag? Av arbetstagarnas försäkringspremier och självrisker? Eller skulle det?

Minst en människa är inte att vänta på en officiell klassificering. I Pacenza mot IBM Corp, Nr 04 CIV. 5. 831 (SDNY 27 juli, 2004) framställde James Pacenza en fem miljoner dollar process mot tidigare arbetsgivare IBM Corp för otillbörligt uppsägning, med hänvisning till Americans with Disabilities Act . Pacenza fick sparken på grund av sin förkärlek för att besöka vuxen chattrum på jobbet. En Vietnam veteran, hävdar Pacenza posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) ledde till engagemang hos vuxna chattrum som ett sätt att lindra stress. Detta i sin tur ledde till ett sexmissbruk. Pacenza anser IBM borde ha varit en behandling för sitt missbruk, snarare än avskeda honom.

Center for Internet Addiction Recovery i Bradford, Pennsylvania, en lista med olika varningssignaler för Internet Addiction Disorder. Därför svarar ja på fem eller fler av dessa varningssignaler sätter en rakt i IAD lägret. Några av de tecken inkluderar online upptagenhet med uteslutande av nästan allt annat i livet, regelbundet tillbringar mer tid än avsett online, gömmer sig online aktiviteter från nära och kära eller arbetsgivare, äventyrar arbetstillfällen eller relationer för beroende, och en känsla av obehag när man försöker att stanna offline.

Om du känner dig oroad över hur mycket tid du spenderar på nätet, är professionell hjälp tillgänglig även utan en formell klassificering av Internet Addiction Disorder. Prata med en kurator eller besök onlinematerial för mer information.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.