Vad är Godwins artikel i nazistiska Analogier?

Godwins Rule of nazistiska Analogier, ibland kallat Godwins lag, är en teori som lagts fram av Mike Godwin år 1990. Godwin märkt att långa gängade diskussioner på Internet tenderade att förvandlas till gyttja stroppens tävlingar i slutet. Ju längre en tråd fick, desto mer sannolikt var det att en nazist jämförelse skulle dras in i diskussionen. Godwins regel anger att: "Som en online-diskussion blir längre, närmar sig sannolikheten för en jämförelse med nazister eller Hitler ett. "

Det finns flera konsekvenser Godwins artikel. Många diskussioner på nätet innebär intensiv personliga åsikter och värderingar, som ibland krockar ganska dramatiskt. Eftersom diskussionen fortsätter, tenderar att bli mindre rationellt, särskilt efter de flesta av de giltiga argument från båda sidor har presenterats. På en het knapp problem med någon "rätt" svar, får motståndarna börja utbyta förolämpningar, eftersom de blir arga och frustrerade.

Jämföra någon, eller en handling, med nazisterna är en allvarlig avgift. Den tyska Nationalsozialismus parti dominerade Tyskland från 1920-talet till 1940-talet. År 1921 var Adolf Hitler vald ledare för det nazistiska partiet. I större delen av världen, Hitler och nazisterna likställs med yttersta ondskan, på grund av sina åtgärder i andra världskriget, bland annat att roundup av miljontals judar, homosexuella, zigenare och andra "icke önskvärda" i namnet av etniska renhet. Nazisterna förknippas med diktatur, totalitarism och stela ordning.

Det finns situationer där att ta upp nazistpartiet eller Hitler helt är legitimt. All diskussion om moderna tyska historien, till exempel, bör innehålla en diskussion av nazisterna. Samtal om diktaturer och folkmord är också situationer där en nazist analogi är giltig. Men när nazisterna förs upp på grund av en konversation inte går bra kan man anta att den andra sidan kan ha vunnit argumentet. Dessutom försvagar det meningsfulla jämförelser.

Ofta är ett exempel på Godwins regel medföljer överdrift. Tanken är att ogiltigförklara oppositionen genom att jämföra den till nazistpartiet. Detta kan dock slå tillbaka, och oftast gör. Om inte jämförelsen är giltig, den person som fört upp nazisterna eller Hitler anses vara förloraren. I en rationell diskussion eller debatt på eller av Internet, tillgripa en nazist jämförelse är i allmänhet en stark indikator på att du har slut på material att diskutera eller stödja dina påståenden.

Många communities på Internet har vidtas Godwins regel betyda att när nazisterna in en konversation, är diskussionen över. I vissa fall kan någon åberopa Godwins regel att avsluta ett samtal innan det blir värre. Men ibland en diskussion bör fortsätta, även om Godwins regel har illustrerats av en nazistisk referens. Enskilda medlemmar av diskussionen avgöra om ett samtal kommer att genomföras eller avslutas med ett fall av Godwins artikel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.