Hur mycket text är i ett Kilobyte eller Megabyte?

Lite är det mest grundläggande enhet av information. I sin mest grundläggande nivå, de flesta moderna datorer fungera på binära bitar vilket innebär att de kan ha två stater, oftast angiven som en 0 eller 1. Långa strängar av dessa bitar kan användas för att representera de flesta typer av information, inklusive text, bilder och musik.

De flesta moderna datorer är binära system och därför är de särskilt lämpade att arbeta med bitar. Ren binär information är dock till föga nytta för människor. Det binära talet 11000101110 motsvarar 1582, det är uppenbart att vi är mycket bättre lämpade att arbeta med siffror och text i stället för ettor och nollor.

För att göra datorer mer som vårt språk-baserat sätt att tänka, grupper av bitar gick i byte. En byte består av 8 bitar. En uppsättning av 8 bitar har valts eftersom denna ger 256 totalt möjligheter som är tillräcklig för att ange bokstäver, siffror, mellanslag, skiljetecken och andra utökade tecken. Just denna mening, är till exempel består av 125 byte eftersom det finns 125 bokstäver, siffror, mellanslag och skiljetecken. Tänk på att vi diskuterar ren text, vissa ordbehandlingsprogram, omfatta andra typer av formatering data, och därför filesizes blir större än antalet tecken i filen. C. sägs vara världens största bibliotek med över 28 miljoner volymer. De nummer som anges i diagrammet ovan bygger på antagandet att den genomsnittliga boken har 200 sidor.

De flesta CD (CD) rymmer cirka 750 megabyte (MB), vilket är ungefär detsamma som 375. 000 sidor text! DVD-skivor kan lagra 4,7 gigabyte (GB) eller 2,3 miljoner sidor. Nästa generation av optiska medier, Blu-Ray skivor, kan hålla en häpnadsväckande 27 gigabyte eller 13. 500 tusen sidor vilket är ungefär motsvalent för de inneslutna texten i 67. 500 böcker!


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.