Hur Kraftfulla var de första Superdatorer?

första superdatorer används den grundläggande idén om elektronisk programmering och numerisk transaktioner för att bearbeta information. Använda en skalär databehandling tidiga konstruktioner var mycket enkel med modern standard. Varje dator kunde behandla endast ett dataelement i taget, antingen begreppet integrerad datatyper eller flytande tal punkt. Integral datatyper inom metodiken för datavetenskap utgör en ändlig delmängd av matematisk heltal till en process. Den flytande punkt metoden är ett system där en sträng av bitar representerar ett rationellt tal.

Några av de andra första superdatorer används dock processorer bedriva sin databehandling. Denna nya processor (CPU) konstruktion får användare att utföra operationer av flera matematiska ekvationer samtidigt. I grunden var det möjligt att genomföra skalära bearbetningsmetod på ett mycket mer detaljerade nivå. Denna teknik var mycket acklimatiserad till vetenskapliga beräkningar hela 1980-talet, men försvann i och med tillkomsten av bättre processorer och parallell bearbetning. Parallell bearbetning blev utnyttja tusentals processorer, med stöd av moderna superdatorer.

Datorer storleken på ett rum hade funnits sedan 1940-talet, var det inte förrän på 1960-talet som forskare började att till fullo utnyttja begreppet design för att utveckla den första superdatorer. Det främsta forskare att utveckla den första superdatorer var Seymour Cray på Control Data Corporation. Efter att bygga ett antal mönster, lämnade han företaget 1980 för att fastställa Cray Research, ett oberoende design företag. Hans design för superdatorer som kontrolleras marknaden för ett antal år innan massan kraschen superdatorn marknaden under 1990-talet och till sin död 1996.

Anses vara den allra första superdatorn, Cray-1 ™-systemet installerades år 1976 vid Los Alamos National Laboratory. Vid den tiden höll sin fart världsrekordet på 160 miljoner operationer per sekund, även känd som megaflops. Den innehöll endast 8 megabyte minne. Var dock en av de största framstegen som gjorde att datorn hållbara och kraftfulla dess utformning, som använde sladdar inte mer än fyra fot (1,22 m) lång. Dessutom kylsystem som används freon, vilket förhindrade överhettning.

En kort tid senare fick Europeiska Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) nästa generations superdator, på Cray 1-A ™. Detta var försedd med ett system som möjliggjorde ett 10-dygnsprognos som skall bearbetas i fem timmar. Före detta superdator, det system som används av ECMWF tog 12 dagar att bearbeta samma längd prognos. Med denna installation tog epoken med den superdator som ett viktigt verktyg första roten, att förändra världen för alltid.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.