Har datorskärmar skada din syn?

Sedan populariteten av datorerna började den blixtsnabba stiga, det har funnits frågor i samband med datorskärmar och ansträngda ögon. Vissa säger att bevisningen är klart att de kan skada en persons syn. Trots allt, om de orsakar ansträngda ögon och obehag, som är kroppens sätt att säga något. Men i vilken utsträckning datorskärmar skada synen är något oklar.

Det finns en hel del som är känt. Först ögonansträngning från långvarig datoranvändning är ett faktum, även om vissa människor är mer mottagliga för det än andra. För det andra kan det oftast förhindras eller lindras i några få enkla steg. Tredje, teknologi, som är delvis ansvarig för problemet, kan också erbjuda en dellösning.

Det finns många symptom som ofta visas som en följd av ansträngda ögon från datorskärmar. Den kan först börja med lite ömhet. Sedan kan det utvecklas till torra ögon, dimsyn och även huvudvärk. Med en tio till femton minuters paus varje timme är ett bra sätt att hjälpa till att undvika detta och vila ögonen, men vissa arbetsgivare inte är lika generösa med sina paus perioder. Om möjligt, bryta upp datorn uppgifter och icke-dator uppgifter hela dagen så mycket som möjligt.

En av de stora förbättringar i bildskärmar har också hjälpt. LCD-skärmar tenderar att orsaka en mycket mindre ansträngande för ögonen än traditionella skärmar CRT dator. Fortfarande, även en LCD-skärm, om det inte är rätt kalibrerad eller om den är för ljus, kan vara minst lika hårt i ögonen. Detta är mycket viktigt, eftersom många människor tenderar att behålla sina LCD-skärmar för ljust, bara för att de inte tittar på dem från en riktig vinkel och kanske försöker kompensera för "screen door" effekt.

Lyckligtvis är de flesta av ögonskador, om det skall kallas att, till följd av användning av dataskärmar tenderar att vara en kortsiktig situation. När ögonen vilade, symtomen tenderar att snabbt försvinna. Men om ögonen inte är tillräckligt utvilade, kan symtomen komma tillbaka snabbare än de verkade vid första gång återupptar dator aktivitet.

Även om dessa kortsiktiga effekter är väl dokumenterade, den viktigaste frågan om människors sinnen är om datorskärmar kan orsaka permanenta skador över tid. Uppgifterna är inte tillräckligt i denna fråga ett eller annat sätt. Medan många som arbetar i kontorsmiljö och har arbetat med datorer hela sitt liv har utvecklat ögonproblem, många andra inte. Kanske i framtiden kommer forskningen måste fullbordas och som fullt ut kan besvara denna fråga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.