Vilka olika typer av USB-anslutningar?

flesta datoranvändare känner till Universal Serial Bus (USB), som har blivit det vanligaste sättet att ansluta kringutrustning till en dator. Din mus, skrivare, digitalkamera, scanner och andra enheter förmodligen alla ansluter till datorn via en USB-port. Många minnen lagringsenheter, såsom bärbara hårddiskar, USB-enheter, och minneskortläsare, också ansluta till en dator via USB.

USB-anslutningar gör det möjligt att ansluta en enhet till datorn via USB. En lång kabel används för att ansluta enheten till datorn. Vanligtvis är det USB-kontakterna på varje ände av kabeln är helt olika, vilket gör det nödvändigt att veta vilket av USB-kontakterna går till din dator, och som blir ansluten till enheten.

De flesta USB-kabel har två typer av USB-kontakter, en i varje ände. En typ A USB-kontakten är på slutet som ansluts till datorn. Typ A USB-kontakter är breda och platta, med en plast bit inuti som hindrar användaren från att koppla dem upp och ner. De flesta användare är bekanta med typ A USB-portar på sina datorer, som praktiskt taget varje kringutrustning på marknaden dessa dagar använder dem. Till exempel, skrivare, skannrar och digitalkameror ansluta alla till datorer via USB-kabel. USB-enheter, som är små, mobila lagringsmedier, oftast har typ A USB-kontakter i ena änden, där kontakt direkt till USB-portarna på en dator.

Den andra av de vanligaste typerna av USB-anslutningar är lite mer fyrkantig ut, även om det finns ett hack tas ur två av hörnen för att säkerställa att användaren sätter den på rätt sätt. Detta är känt som en typ B USB-kontakt, och vanligtvis ansluts till kringutrustning. Till exempel de flesta skrivare och skannrar har portar för typ B-USB-anslutningar.

Andra typer av USB-kontakterna blir allt vanligare. De flesta nyare mobiltelefoner och digitalkameror använder en typ av USB-kontakt som kallas Mini-B, som är formad som en typ B-kontakt, med undantag för mindre. Dessa typer av USB-kontakterna är särskilt användbara för små enheter som inte har plats för en fullstor USB-port. Faktum är att många mobiltelefoner, digitalkameror och handdatorer levereras med en USB-kabel som har en typ A-kontakt i ena änden, och en Mini-B-kontakt i andra änden.

Det finns även USB-anslutningar känd som Mini-A. Dessa anslutningar används vanligen för On-The-Go (OTG) enheter som behöver ansluta till varandra, snarare än till en dator. Liksom Mini-B USB-kontakter, var Mini-En utvecklad eftersom enheterna var för små för att erbjuda en full-size typ A-porten.

portar för USB-anslutningar finns nu på nästan alla typer av datoriserad anordning. Eftersom det har blivit så vanligt sätt att ansluta kringutrustning till en dator är USB-portar ofta i mer praktiskt platser än de brukade vara. Även stationära datorer har fortfarande USB-portarna på baksidan av tornet, där det är svårt att besöka dem, de nu även har dem på framsidan av tornet, vanligen placerad under diskenheter. Bärbara datorer har oftast två eller tre USB-portar på höger sida av den bärbara datorn, där en mus skulle behöva vara anslutna, medan en del bärbara datorer har en eller två USB-portar på vardera sidan för att göra dem lättare tillgängliga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.