Vad gör jag när datorn låser sig?

Datorer kan frysa till en rad skäl, vilket gör felsökning en ibland svår och mödosamma process. Men om du inte eliminera problemet, kommer frysning sannolikt att upprepas. Denna artikel är främst inriktad på datorer med Microsoft ® Windows ®-operativsystem som problemet uppstår oftast på Windows-datorer. Detta innebär inte nödvändigtvis tala illa om Windows, men pekar på det faktum att majoriteten av konsumenterna använder Windows och de flesta skadliga program är skrivet för att attackera Windows operativsystem.

Det är dock inte alltid programvara som gör datorn låser sig. Ofta är det ett maskinvaruproblem. Detta är lättast att diagnostisera när datorn fungerade bra tills ny maskinvara har lagts till. Ibland är det en fråga om att helt enkelt installera rätt drivrutin för hårdvara, som kan kräva att surfa till lämplig webbplats att ladda ner en nyare drivrutin än den som kom förpackade med produkten. Felaktig eller felaktig drivare kan orsaka datorn låser sig genom att försöka få tillgång till dator resurser som redan används av operativsystemet.

Bad Random Access Memory (RAM)-moduler kan också orsaka fryser, men RAM normalt inte "går dåligt" en gång installerat om inte skadas av överhettning. En skadad eller mycket uppsplittrade hårddisk kan orsaka problem, inklusive datorn låser sig, bör så hårddiskar regelbundet defragmenteras. Felaktigt justera BIOS klockan inställningar för överklockning kan också orsaka problem, bland annat frysning.

tredje parts programvara eller programvara som inte skriven av Microsoft ®, kan orsaka datorn låser sig av konflikt med andra program eller med själva operativsystemet. Ibland en patch-fil finns på tredje parts webbplats för att åtgärda problemet. Andra gånger en liten sökning på Internet visar att en viss populär program inte kommer överens med en annan populär program och en bör undanröjas. Visst finns bör endast ett antivirusprogram installerat vid en viss tidpunkt, men andra gånger gärningsmännen mindre självklara.

Tyvärr avinstallera vissa program inte är korrekt och lämnar bitar av sig själva efter att anställa förödelse även när du tror att du har blivit av med den. Antivirus-och brandväggsprogram har rykte för att vara svåra att avinstallera, som ibland kräver en att jaga enskilda filer manuellt och radera dem efter att ha gått igenom den standard avinstallera förfarandet med Windows "inbyggd hjälpfunktion.

Slutligen, i hemlighet installerade skadliga program som virus, spionprogram, trojaner, kan rootkits och keyloggers orsaka datorer för att frysa genom att störa operativsystemets normala processer. Om så är fallet ni kanske har märkt att datorn långsammare under de senaste dagarna eller veckorna. Du kanske har även haft andra problem, som spontant pånyttfödd eller den fruktade "blue screen of Death (BSOD). I alla fall, när datorn låser sig och ingenting har förändrats i form av hård-eller mjukvara kan du mycket väl att titta på ett problem som orsakas av en infektion. När du kommer förbi frysa (alternativ för denna strax före), kör en fullständig genomsökning av systemet vid första bästa tillfälle.

Ibland när en dator låser sig, varken tangentbordet eller musen är lyhörd och det finns ingen väg ut men att göra en hård omstart. Detta innebär att kapa strömmen till datorn tvinga en avstängning, väntar en stund, sen slår det tillbaka upp. Det är mycket möjligt att data som inte sparats kommer att förloras i denna process, men det är inte ett sätt att engagera en korrekt avstängning när tangentbordet och musen är båda svarar inte. När Windows startar säkerhetskopierar den kan begära att inspektera en eller flera diskar för konsekvens-gör det möjligt att göra detta. Normalt ingenting finns galet men Windows kanske utför en mindre reparation eller två i filsystemet före servering upp skrivbordet.

Om du är lite mer tur när datorn fryser, musen flyttas men kommer inte att klickbara. I detta fall tangentbordet är normalt lyhörd. Håll nere Ctrl och Alt-tangenterna och tryck sedan på Delete-tangenten för att få upp Aktivitetshanteraren. Använd Tab-tangenten för att markera fliken Program och tryck på Enter. Här kan du se en lista över program som körs. Leta efter meddelandet "det här programmet svarar inte. " Använd piltangenterna för att navigera till de problematiska programmet så att det markeras. Använd sedan Tab-tangenten igen för att gå till botten knappen "Avsluta aktivitet" och tryck Enter.

Stänga felande programmet bör släppa fryser och gör att du kan fortsätta ditt arbete. Men om samma program håller orsakar datorn låser kontrollera om en uppdatering eller plåster på lämplig webbplats. Om inga korrigeringar eller uppdateringar är tillgängliga, kan du försöka med att installera programmet defragging din hårddisk, eller kör en ansedd register Optimizer för att se till att det inte finns problem i registret. Du kan även Google "[progam-namn-här] + frysa" utan parentes och citationstecken, för att se om andra har samma problem och hur de löst det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.