Vad är skillnaden mellan SMTP och POP?

Det finns två standarder för närvarande används för de flesta e-post som skickas i dag. SMTP står för Simple Mail Transfer Protocol. POP är en akronym Post Office Protocol. Fast det kan låta förvirrande, är skillnaden inte svårt att förstå. POP är ett protokoll för lagring av e-post. SMTP är ett protokoll för att skicka och ta emot.

För att ge en verklighetstrogen bild, skulle SMTP vara som ett brev bärare eller brevbärare. Han eller hon kan leverera eller hämta e-post för överföring till en annan plats. POP är som en brevlåda eller postbox. Det är platsen posten levereras till och där det stannar förrän mottagaren är redo att läsa den. Utgående post kan också läggas i brevlådan.

SMTP är den standard som de allra flesta av post överförda på Internet. Även uppfann i början av 1980-talet har den ett rykte om att vara mycket tillförlitlig. De flesta mail går igenom utan problem och får för mottagaren snabbt.

har dock SMTP också några brister som inte förutsågs när den först skapades, och som har skapat problem för många moderna användare. SMTP har någon möjlighet att kontrollera avsändare är som de hävdar att de är. Tillbaka på 1980-talet, när Internet användes bland en utvald grupp människor främst i regeringen och den akademiska världen, var detta inte en stor fråga.

Sedan 1990-talet har det blivit ett stort problem. SMTP brister, har inte bara gett upphov till skräppost, men en mängd andra mer illasinnade företag, t. ex. virus överföringar. Om ett program kan söka en inbox och skicka ett virus som en bilaga till alla på en viss persons kontaktlista, med den personens namn, är det mer sannolikt att öppnas av mottagaren, som litar på den person de tror att det kommer ifrån. Trots ansträngningar har gjorts för att öka säkerheten på SMTP-standarden, är det fortfarande en lång väg från att vara verkligt effektiv.

POP först konstruerade 1984 med tanken på att låta användare få tillgång till en e-postserver, hämta meddelanden till en lokal mapp ligger på datorn och sedan gå offline för att läsa och skriva svar. Delvis var offline kapacitet som har utvecklats i en tid då loggar in på Internet var relativt dyr och användare debiteras per minut. För närvarande är de flesta av dem som använde POP utifrån den tredje versionen utvecklades 1988. Det är ofta som POP3.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.