Vad är skillnaden mellan hårdvara och mjukvara?

Hårdvara och mjukvara arbeta tillsammans i digitala enheter och system för att tillhandahålla datoriserade funktionalitet. Hårdvara omfattar fysiska komponenter, exempelvis moderkort, chips, minne och hårddiskar, samtidigt som mjukvaran innehåller program som körs på hårdvara. Ergo, är en maskinvara, medan ett operativsystem som Microsoft XP är det program som gör maskinvaran funktionella. Även maskin-och programvara är oftast förknippas med datorer, programvara även kan köras på annan hårdvara, såsom mobiltelefoner, personliga digitala assistenter (PDA), Global Positioning Satellite (GPS) enheter, medicinsk utrustning och flygkontrollsystem. Moderna kassaapparater finns också datoriserade med programvara för att bättre organisera försäljningen frågor såsom lager, skatt och kupong rabatter.

Datorteknik är anställd i nästan varje aspekt av det moderna samhället. Många program som används inom industrin är patentskyddade, vilket innebär att de är konstruerade för en speciell funktion. Detta skiljer sig från datorer i allmänhet flera syften, med många olika typer av programvara för olika uppgifter.

Hårdvara och mjukvara förbättrar hela tiden i ett slags hoppa mode. Hårdvara är oftast flaskhalsen när det gäller hastigheter dataöverföring, eller hur snabbt en programvara kan fungera. Därför som hårdvara förbättras, det blir kan köra mer robusta program. Gammal hårdvara från bara tio år sedan kanske inte köra nuvarande programvara, eftersom mjukvaran kan vara utformade för att utnyttja hårdvaran på ett sätt som äldre maskinvara inte kan stödja.

På grund av detta vid inköp av mjukvara, bör köparen kontrollera specifikationerna för rekommenderade minimala krav på maskinvaran. Centralenheten (CPU) i en dator är nästan alltid nämns, eftersom det hårdvara är ansvarig för den totala hastigheten på datorn i allmänhet. Mängden Random Access Memory (RAM) är en annan faktor, och grafiken eller grafikkortet krav kan också nämnas.

Om du vill köpa programvara men är inte säker vilken maskinvara du har, de flesta operativsystem system har ett inbyggt program för att visa hårdvara och information programvarusystem. I Windows XP, navigera genom att klicka på Start knapp, då Alla program , Tillbehör , Systemverktyg och Systeminformation . Du kanske vill skriva ut den första sidan systemet sammandrag, klicka sedan på lämplig rubrik i trädet till vänster för att se ny information som visas till höger. Till exempel, klicka på "Komponenter" och sedan "Visa" för att se detaljer om videokortet i datorn.

Det finns också flera gratis program på nätet som samlar systemdata. Dessa och andra programvaror som är tillgängliga från populära webbplatser som Tucows, SnapFiles och ZDNet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.