Vad är skillnaden mellan Vector och pixelbilder?

Vi ser datorbilder hela tiden, men vi sällan att tänka på att sammansättningen av dessa bilder. Hur är de ihop? Hur är de manipulerade? De allra flesta av datorgrafik kan delas in i två kategorier: vektor och bitmapp. En är mer komplicerat och tidskrävande att skapa än de andra, men båda är allmänt använd.

Det mest elementära form av bild i en diskussion om vektor och bitmap är bitmapbilden, som låter som något från de första dagarna av databehandling, en karta över bitar. En bitmap-bild är bokstavligen en samling rutor som sammantaget utgör bilden. Kvadraterna kan vara av olika färger, men de är alla i samma storlek. Minska eventuella bitmap bild till dess delar och du kommer att se detta i detalj.

Eftersom en bitmappsbild är denna samling av torg, håller det inte upp bra för expansion. Designers, när man talar om vektor-och pixelbilder ofta talar om en lösning av dessa bilder. Det är hur många punkter per tum en bild har. Ju fler punkter per tum, desto bättre upplösning av bilden. Ju högre upplösning desto bättre detaljer bilden har i allmänhet, omvänt, desto lägre upplösning, desto färre detaljer bilden har.

Det kan vara svårt att ändra storlek bitmappsbilder i vissa fall. När en bitmappsbilder minskas i storlek, måste vissa punkter tas bort, att minska upplösningen. När förstoras, kan en bitmap bild visas pixlig om den inte har en tillräckligt hög upplösning för att lämna den information om bildens detaljer.

Den andra halvan av vektor och bitmap Grundförutsättningarna är vektor bilden. Denna typ av bild är mycket mer sofistikerade, eftersom den har mer rörliga delar. Varje vektor bild består av en handfull mindre bilder, precis som bitmapp, förutom att vektorn bildens delar är skalbar. Detta innebär att designers kan ändra upplösning på en vektor bild i båda riktningarna, vilket gör en högupplöst bild lägre eller gör en låg högupplöst bild högre. Om designers letar efter en bild som lätt kan skalas i båda riktningarna, sedan deras val mellan vektor och bitmap bör vara en lätt en.

Något annat att tänka på i en diskussion om vektor-och pixelbilder är att vektorn bilderna inte är begränsade till en rektangulär form, liksom bitmappsbilder. En designer som släpper en vektor bild ovanpå en annan bild kommer inte att täcka upp några av detaljerna i bilden under. En bitmappsbild gör detta eftersom det helt och hållet består av kvadratiska pixlar, även de vita i bakgrunden som vi inte inser är där. Detta är en annan punkt att ha i åtanke när de väljer mellan vektor och bitmap.

En viktig punkt i diskussionerna om vektor och bitmap, är dock att mest använda grafiska filformat för bitmap sorten, liksom GIF, jpgs, pikterna, och TIFF-bilder. Detta beror vektor bilder saknar konsekvens i bitmap-bilder i form av foto-realism. Om du försöker att välja mellan vektor och bitmap för digitala foton eller fotoliknande bilder på en webbsida, är ett bättre val för en mer fotorealistiska bilder i bitmap. Många vektor bilder och ofta omvandlas till bitmap-format för användning på webbsidor. Den kända undantaget är PDF-filen, som är en vektor bild och ser ganska bra ut när oomvända.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.