Vad är skillnaden mellan Shareware och Freeware?

Båda shareware och freeware är termer som används för att beskriva mjukvara som kan laddas ner från Internet. Den grundläggande skillnaden mellan shareware och freeware beror på om personen har laddat ner mjukvaran måste betala för det någon gång. Freeware är bara det att, fri programvara, medan shareware betyder att betalningen kommer på sikt att.

När någon nedladdningar freeware, de får ofta programvara utan att betala för det. Med några freeware nedladdningar finns det en frivillig avgift. Denna avgift kan vara i form av en gåva eller att uppgradera gratis till den fullständiga versionen av programmet. Även detta program är gratis, det är fortfarande föremål för tillstånd och villkor för att skydda immateriella rättigheter för mjukvaruutvecklare.

Shareware är en programvara som tillhandahålls för en gratis testperiod innan användaren måste betala för det. Detta tillåter användare att prova program innan den förbinder sig att inköpspriset. Vanligtvis är det fri rättegång för en viss tid och det finns ingen skyldighet att köpa programvaran när den tiden är slut. Shareware programvara produkter kan också ha en del funktioner begränsade, liknande freeware.

Många olika begränsningar kan placeras på shareware och filer freeware. Några av de vanligaste inkludera vattenstämplar på bilder, reklam genom hela programmet, skärmarna påminner dig om att köpa hela programmet, tempolopp och gränser för att spara. Mjukvaruutvecklare kan välja att inkludera så många eller så få begränsningar för deras shareware och filer freeware.

Det finns många olika typer av filer som kan laddas ner som shareware och freeware. Nästan alla typer av programvara kan laddas ner i ett av dessa format, om inte båda. Game prövningar är en gemensam version av programvaran tillgänglig för att möjliggöra spelare att prova spel för en viss tid för att avgöra om de njuta av spelet.

Det främsta skälet bakom producerar shareware och freeware versioner av programvara är att folk är mer benägna att prova något som är gratis. Vissa utvecklare producera "light"-versioner av sina program som tillåter användare att prova programmet och samtidigt främja den fullständiga versionen. En av de viktigaste fördelarna med både shareware och freeware att mjukvaruutvecklare är att deras produkter når en mycket större publik.

Slutligen innebär en typ av freeware även källkoden för programvaran. Öppen källkod ger andra programmerare och utvecklare för att ändra koden som de vill. Skillnaden mellan öppen källkod och shareware och freeware är att det inte bara är det alltid fri men den har också mycket få begränsningar för dess användning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.