Är Internet och World Wide Web samma sak?

Internet och World Wide Web (WWW eller webben) är inte samma sak, även om de är relaterade. Internet omfattar webben, men det innefattar även andra online protokoll förutom på webben. I princip innebär är skillnaden mellan Internet och World Wide Web att det förstnämnda är ett omfattande system av kopplade internationella nätverk, medan den senare är en typ av tjänst som finns tillgänglig inom det nätet.

Internet började som ett amerikanska försvarsdepartementet projekt 1973. Advanced Research Projects Agency (ARPA) trodde att en redundant, icke-centraliserade, internationella nätverk av datorer kan vara avgörande för att överföra information med sig i händelse av en kärnkraftsolycka eller annan omvälvande händelse. ARPA utvecklat "paket teknik" eller möjligheten att skicka data över nätverket genom att bryta upp den i diskreta datapaket, riktat till en unik maskin i nätverket. Packets ta olika vägar genom nätet och sedan åter samla sig på destinationen adress.

gemensamt språk som används för att utföra uppgiften att skicka datapaket över Internet kallas ett protokoll. Olika avdelningar har olika språk eller protokoll. Detta är en annan skillnad mellan Internet och World Wide Web: Internet stöder många protokoll, och samtidigt WWW är bara ett protokoll om stöd till många.

Under hela 1980-talet Internet växte med en hel del stöd från den amerikanska regeringen. Detta ledde till offentliga och kommersiella implementationer av de många språk som utvecklats för att användas över Internet. Men det var inte förrän 1990 att Internet och World Wide Web började talas i samma andetag, men dess utformning kom mycket tidigare.

Sir Tim Berners-Lee, en noteras pionjär inom datavetenskap , var enligt uppgift frustrerad när han hade tillgång till flera olika maskiner för att samla tidtabellsuppgifter, telefonnummer och annat material som han behövde på en daglig basis. Han föreställde sig en hypertext protokoll som kan köras på lätt tillgängliga maskiner på Internet, vilket skulle ge enkel tillgång till material för forskare. Även om han först utformar och föreslår detta projekt år 1980, kom förverkligandet av det tiotal år senare. Idag är Tim Berners-Lee tillskrivas den anmärkningsvärda skillnaden att skapa webben och Internet och World Wide Web är termer som har använts omväxlande sedan, om än felaktigt.

Bortsett från webben, omfattar Internet även över 100 andra protokoll eller språk för att köra tjänster. Några av dessa inkluderar Post Office Protocol (POP) e-postsystem, User Network (USENET) diskussionsgrupper, snabbmeddelanden (IM), telnet, File Transfer Protocol (FTP) och Internet Relay Chat (IRC). Även om de flesta Internauts inte försummar att en kollega surfare som använder Internet och World Wide Web termerna utan åtskillnad, är det bra att veta skillnaden.

Det enda Internet och World Wide Webb har gemensamt är att de har revolutionerat världen. Vårt sätt att kommunicera, arbeta, lära, butik, och spela har alla varit avsevärt påverkad av både Internet och World Wide Web. Kanske mest häpnadsväckande är att de har funnits så kort tid, men i sig är inbäddade så djupt i vårt samhälle, kan vi tänka oss knappast en tid utan dem. Tack vare Internet och World Wide Web, livet har blivit lättare på många sätt, människor samman som aldrig förr, och kreativa möjligheter är nästan obegränsade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.