Vad är skillnaden mellan Flash-minne och en hårddisk?

Det finns stora skillnader mellan en vanlig hårddisk och flashminne. En hårddisk är en ganska tung handflata enhet består av flera spinning fat och en kringflackande huvud som läser data som har magnetiskt tryckt på fat. Flashminne hänvisar till ett minneschip ungefär lika stor som ett frimärke, eller mindre. Minnet chip är solid state, eller har inga rörliga delar och är därför mindre sannolikt att misslyckas. Det är nästan tyngdlöst, behåller data utan strömförsörjning, är snabbare än en hårddisk, inte genererar särskilt mycket värme, och kräver lite ström. Detta är utmärkta nyheter för förlänga livslängden för bärbara batterier, minska sin vikt, och att avskaffa fläktljud från system.

Flash-minne används i flashdiskar och hämtar sitt namn från den elektroniska processen att blinka en cell "i den minneschip för att klara eller ändra lagrade uppgifter. Vissa typer av flash-enheter kallas även minnen eller flash, och säljs i en mängd olika konfigurationer för olika digitala enheter och syften förvaring.

Flash-minne som är förpackad som ett USB-minne för användning med ett datorsystem är en mycket händig uppfinning som har ersatt diskettenheten. Denna typ av flash-enhet liknar en BIC tändare i form med ett tak slut. Locket lossnar så att en Universal Serial Bus (USB)-kontakt.

USB-enheter är Plug-and-play, vilket innebär att flash-enheten kan anslutas eller kopplas till USB-porten medan systemet är igång. Flash-minne rymmer en enorm mängd data i en extremt liten chip. Det enda avskräckande är priset, men eftersom kostnaderna för nya tillverkningsprocesser kompenseras av försäljning, detaljhandeln fortsätter priserna att falla. Från och med första kvartalet 2007, en 1-GB (gigabyte) flash-enhet kan köpas för under 20 dollar (USD). Detta är ytterst rimlig i förhållande till priset av tidigare minnen av mycket mindre kapacitet.

Bortsett från fysisk storlek, brist på rörliga delar, och tyngdlöshet av flash-minne, är det också mer hållbar än en vanlig hårddisk och helt tyst. Fördelar med flashminne är så överväldigande att flashdiskar är tänkt att ersätta hårddiskar i en nära framtid. Redan hybrid hårddisk innehåller en cache flashminne. Några high-end bärbara datorer har inbyggd inte och (NAND) minnen sedan 2006, även om de är extremt dyra. Priserna förväntas kunna konkurrera med vanliga hårddiskar med 202c vid vilken tid tallrik driver blir äldre teknik.

Konsumenterna saknar förmån för djupa fickor bara kan hänga på sina fat kör ett tag till. Men när flashminnet enheterna blir överkomliga de utan tvekan är en välkommen förbättring.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.