Hur vet jag vilket operativsystem som på min dator?

Ett operativsystem, som ibland kallas ett OS, är grunden för alla systemprogram på datorn. Det är den del av din dator som är ansvariga för att kontrollera in-och utenheter, hantera filer, och prioritera systemet kräver, samt för att kontrollera och fördela minne. Om din dator inte har ett fungerande operativsystem, bör man i huvudsak en stor Papperspress.

Om du har problem med din dator och behöver ringa en teknisk support hotline, kommer du förmodligen att bli frågad som operativsystem du kör. Det enklaste sättet att avgöra vilket operativsystem körs på datorn är att se vad som visas när du startar datorn. I de flesta fall kommer din dator att visa logotypen för vilket operativsystem det körs under en kort tid innan alla program laster.

Microsoft Windows dominerar marknaden för persondatorer, även om det finns flera olika versioner av operativsystemet Windows tillgängligt. Om datorn kör Microsoft Windows, kan du gå till Start> Kör och skriv "winver. exe "på öppna fält som skall vidtas för en dialogruta som beskriver vilken version av Windows på datorn.

Om datorn kör Mac OS X, kan du avgöra vilket operativsystem version du har genom att välja "Om denna Mac" i Apple-menyn. Ett litet fönster kommer att visas som visar ditt versionsnummer.

Linux är namnet brukar ges till någon Unix-liknande operativsystem som fungerar med hjälp av Linux-kärnan. Linux operativsystem används mest av servrar, men de kan också finnas i TV-spel, mobiltelefoner, e-bok läsare, och DVR. Operativsystemet Linux är unik i att alla underliggande källkoden får användas fritt, ändras, och vidare av någon.

Även felsökning tekniska problem är ett exempel på en situation när det är bra att veta din operativsystem, veta vilket operativsystem du har är också användbart när du köper ny programvara för din dator. Vissa spel och desktop publishing eller personliga program bokföring fungerar bara med vissa operativsystem. Till exempel kan ditt köp fungerar inte om du kör en version av Windows som anses vara föråldrad. Men för allmän webbsurfning och skicka e-post till släkt och vänner, alla operativsystem som gör att datorn ska kunna fungera effektivt är tillräckliga. En uppgradering krävs endast när du börjar få problem som påverkar din produktivitet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.